Zeven Saoedische soldaten gedood bij mislukte invallen door Jemenitische rebellen

Zeven Saoedische soldaten gedood bij mislukte invallen door Jemenitische rebellen
Zeven Saoedische soldaten gedood bij mislukte invallen door Jemenitische rebellen

In het zuiden van Saoedi-Arabië zijn zeven Saoedische soldaten, onder wie een officier, om het leven gekomen bij verschillende pogingen tot invallen van sjiietische Jemenitische rebellen. Dat meldt de internationale coalitie in Jemen die geleid wordt door Riyad, die toevoegt dat ook tientallen rebellen om het leven kwamen. Net zaterdag kondigde de Koeweitse minister van Buitenlandse Zaken aan dat de vredesonderhandelingen tussen de rebellen en de regering in Jemen met een week zullen verlengd worden. De Houthi-rebellen hebben “zaterdagochtend verschillende pogingen uitgevoerd om invallen te plegen in Saoedi-Arabië, en zo het staakt-het-vuren te schenden”, aldus de coalitie die de regering van de Jemenitische president Abd Rabbo Mansoer Hadi steunt.
De coalitie reageerde met luchtaanvallen, waarbij “tientallen doden” vielen bij de rebellen en hun aanhangers, die trouw zijn aan de vroegere president Ali Abdallah Saleh, klinkt het. Talrijke militaire voertuigen van de rebellen zijn bij deze aanvallen vernield. Bij de operaties kwamen ook zeven Saoedische militairen om het leven.
De gevechten vonden plaats enkele uren vooraleer de Koeweitse minister van Buitenlandse Zaken de verlenging met een week aankondigde van de vredesgesprekken tussen de Jemenitische rebellen, die worden gesteund door Iran, en de regering, die wordt bijgestaan door de Arabische coalitie geleid door Saoedi-Arabië. De verlenging komt er op vraag van de Verenigde Naties, nadat de onderhandelingen op zaterdag afliepen zonder resultaten. VN-gezant Ismail Ould Cheikh Ahmed verklaarde op Twitter dat hij de twee partijen “een werkkader” had voorgesteld “om een oplossing te vinden voor de crisis in Jemen”.
Sinds maart 2015 vielen bij het conflict in Jemen al meer dan 6.400 doden, en sloegen 2,8 miljoen mensen op de vlucht.

Bron: Belga