Radio 2-presentator Roger Troch overleden

door
Belga
Leestijd 2 min.

In Dendermonde is zondag oud-radiomaker Roger Troch op 68-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Troch was de pionier van de Radio 2-Top 30. Collega Jan Schoukens zal hem herinneren als een vinnig jongetje dat heel vlug weg was met de techniek. Roger Troch kwam bij de toenmalige BRT via een dj-wedstrijd. "In 1969 zocht de BRT jonge mensen en uit die wedstrijd kwam onder meer Roger Troch, maar ook onder meer Jo met de Banjo en Paul De Meulder", herinnert Jan Schoukens zich die beginjaren. "In die jaren had Rudi Sinia een programma met Zaki: Rudy's Club. Zaki maakte de overstap naar BRT 1 en Rudi zocht een nieuwe co-presentator. Dat werd Roger."

Roger Troch presenteerde onder de naam DJ PeePee. "Een bijnaam die verwees naar een hitje uit die tijd", verduidelijkt Schoukens. Roger Troch en Paul Verbrugghe -alias 'Anthony, Prince of Darkness'- waren destijds de jonge snaken bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Roger Troch legde de basis voor het format en de vormgeving van één van de langstlopende Radio 2-programma's: de Radio 2-top 30.

"Eigenlijk was dat programma begonnen in Brussel, maar toen kwam het bericht van de directie dat er op BRT1 veel minder popmuziek mocht gedraaid worden, en verhuisde de hitparade naar Gent", aldus Schoukens. Roger Troch bedacht onder meer de kangoeroe-jingle om aan te geven dat een nummer zeven of meer plaatsen was gestegen in de hitparade.

Hij was er vanaf de eerste uitzending, op 2 mei 1970 bij, maar presenteerde de Top 30 slechts tot 26 december. Paul Verbrugghe nam de fakkel over en hield het tien jaar vol. Schoukens herinnert zich Roger Troch als een ongelooflijk pienter en vinnig jongetje. "Hij leerde heel vlug de techniek en hij had van bij het begin een heel goede uitspraak, daar viel weinig aan bij te schaven."

Nadien was Troch, naast zijn radiowerk, ook voice-over bij verschillende televisieprogramma's en reclamespotjes.

bron: Belga