Prudential Ride London - Tom Boonen sprint naar zege in Londen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tom Boonen (Etixx - Quick-Step) heeft zondag de vierde editie van de Prudential Ride London (cat 1.BC) gewonnen. De 35-jarige "Bom van Balen" sprintte na 200 kilometer sneller dan de Australiërs Mark Renshaw en Michael Matthews. Jens Debusschere finishte als vierde. De renners kregen in Londen een uitdagend parkoers, met onderweg vijf beklimmingen, voorgeschoteld. De vlucht van de dag werd gekleurd door zes renners. Daarbij twee Belgen: Jonas Rickaert en Jelle Wallays. Ook de Britten Dexter Gardias en Matthew Holmes, de Spanjaard Jonathan Lastra en de Luxemburger Jean-Pierre Drucker, vorig jaar winnaar, schoven mee. De koplopers namen een voorsprong van om en bij de vier minuten, terwijl Etixx - Quick-Step en Team Sky in het peloton het tempo bepaalden. Met nog negentig kilometer op de teller ging het vooraan te snel voor Rickaert en Gardias. Geraint Thomas deed het peloton opschrikken met een stevige versnelling. Sky-ploegmaat Ian Stannard glipte mee en ook Pat Bevin hing zijn wagonnetje aan.

Het drietal dichtte de kloof op de vier vroege vluchters en de nieuw samengestelde kopgroep had op 60 kilometer van de finish een voorsprong van 2:30 op het peloton. Op een volgende beklimming ging het opnieuw niet snel genoeg voor Thomas. De Welshman viel aan en liet zijn medevluchters achter. Thomas reed meter na meter verder weg en in de achtergrond was ploegmaat Stannard een blok aan het been van de achtervolgers.

Op 30 kilometer van de finish had Thomas een voorsprong van 45 seconden op de eerste achtervolgers. Het peloton leek zich even te gaan verslikken, maar uiteindelijk kraakte de Brit toch. In de straten van Londen werd gesprint voor de overwinning en boekte Boonen zijn tweede zege van het seizoen. Vorige week won hij een etappe in de Ronde van Wallonië (2.BC).

.

bron: Belga