OS 2016 - Belgische appartementen zijn, ondanks sabotage, op tijd klaar

Team Belgium huist op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in appartementen die, alle verhoudingen in acht genomen, instapklaar bleken. Nochtans zag het er aanvankelijk niet goed uit. Delegatieleider Eddy De Smedt arriveerde samen met stafleden Rudy Lahor en Gert Van Looy op 19 juli in het olympisch dorp om er de aankomst van de eerste Belgische atleten voor te bereiden. Er bleek op dat moment, letterlijk en figuurlijk, nog heel wat werk op de plank te liggen.
door
Belga
Leestijd 2 min.

"De situatie was redelijk gecompliceerd", legt Luc Rampaer, communicatiedirecteur van het BOIC, zondag uit. "België verblijft in één van de laatste gebouwen die werden afgewerkt nadat het ophefmakende (corruptie)schandaal in Brazilië aan het licht kwam. De aannemer werd ontslagen en om zich te wreken omdat ze hun baan kwijtspeelden, besloten enkele arbeiders het cement uit hun emmers in de leidingen te gieten. In sommige gebouwen, waaronder dat van ons, werden de gevolgen al snel zichtbaar. Het water vond via het plafond een weg naar de airco en de lichtspots. Er doken problemen op met het sanitair, de electriciteit, deuren sloten niet meer naar behoren."

De Belgische officials namen het heft meteen in handen en riepen de hulp in van een team Braziliaanse arbeiders. Volgens Luc Rampaer leverden zij uitstekend werk. "Ik doe mijn hoedje voor hen af. De twaalf appartementen die nodig waren om de eerste Belgische atleten te ontvangen, werden op het laatste moment allemaal afgewerkt. De atleten hebben nooit iets gemerkt van grote problemen. Zij zijn vrij tevreden. Vandaag zijn er nog enkele problemen die een oplossing vragen, er duiken nog kleine dingen op maar geen drama's."

De reis naar Rio verliep voor sommige Belgische atleten overigens niet helemaal vlekkeloos. Zo kwamen de eventingruiters pas na middernacht in het olympisch dorp toe nadat hun vliegtuig een onverwachte tussenstop had moeten maken. "Het vliegtuig van Swissair dat vanuit Zürich was vertrokken, bleek heel erg goed gevuld", legt Rampaer uit. "Omdat er forse tegenwind stond, verkoos de piloot in Tenerife een tussenlanding in te lassen om bij te tanken. Daardoor had de vlucht een goed uur vertraging en kwamen de atleten pas na middernacht in het olympisch dorp toe."

.

bron: Belga