De extreemste job ter wereld: smokejumper

Bosbranden zijn een steeds groter probleem. Het voorbije jaar ging in de Verenigde Staten zo’n 40.000 vierkante meter natuur in rook op. Een kleine groep elitebrandweermannen, ‘smokejumpers’ proberen bosbranden uit te roeien voor ze groot kunnen worden. Ze springen met een parachute uit een vliegtuig en gaan het vuur te lijf.

De smokejumpers worden ingezet op moeilijk bereikbare plaatsen. Ze springen boven de beginnende brand uit het vliegtuig en gaan aan het werk. Met een bijl en soms zelfs een kettingzaag verwijderen ze beplanting in de omgeving van het vuur, zodat dat niet verder kan uitbreiden. Soms zijn ze dagenlang aan het werk zonder contact met de buitenwereld. De voorbije weken moesten de smokejumpers al uitrukken in de staten Washington en Alaska, en aangezien het seizoen van de bosbranden nog maar net begonnen is, wordt verwacht dat ze nog heel wat oproepen te verwerken zullen krijgen.20331300594_a2c5a06804_o (2)
De erg bijzondere brandweerafdeling bestaat in de VS al sinds 1936 en is enkel toegankelijk voor mannen en vrouwen die een loodzwaar trainingsprogramma doorstaan. Met een rugzak van vijftig kilogram tussen brandende bomen rennen is dan ook een veeleisende jobomschrijving. Dat betekent echter niet dat vrouwen niet welkom zouden zijn, zoals Ashley Taylor (zie hieronder) bewijst.

Foto’s: Flickr / Bureau of Land Management