Sereen bezoek van Paus Franciscus aan concentratiekamp Auschwitz

door
Belga
Leestijd 1 min.

Stilte overheerst bij het bezoek van Paus Franciscus aan het concentratiekamp Auschwitz. Het herdenkingsbezoek wordt door velen gezien als het emotionele hoogtepunt van zijn trip naar Polen. In een eerder bericht had de paus al meegedeeld dat hij het kamp "alleen en in stilte" wou bezoeken, uit respect voor het lijden dat heeft plaatsgevonden binnen de muren van het kamp. Franciscus, die zichtbaar onder de indruk was, liep op zijn eentje door de poort met de beruchte slogan "Arbeit Macht Frei", waarna hij verschillende Holocaust-overlevenden ontmoette en een kaars brandde aan de zogenaamde 'dodenmuur', waar duizenden gevangenen werden gefusilleerd. Ook bezocht hij de cel van Maximilian Kolbe, een Franciscaanse monnik die eveneens in Auschwitz overleed. Meer dan 1,1 miljoen mensen kwamen tijdens Wereldoorlog II om het leven in het complex van Auschwitz.

Na zijn bezoek aan Auschwitz bezoekt Franciscus ook het aan Auschwitz gelinkte concentratiekamp Birkenau, waar hij verschillende andere overlevenden zal ontmoeten, alsook mensen die zich verzet hebben tegen de vervolgingen.

Paus Franciscus is in Polen naar aanleiding van de Wereldjongerendagen in Krakow, een evenement van een week waarbij bijna 1,5 miljoen jongeren van over de hele wereld bijeenkomen om hun geloof te vieren. Verwacht wordt dat de paus na zijn bezoek aan de concentratiekampen zal deelnemen aan de feestelijkheden.

Bron: Belga