Geweld Syrië – “45 burgerdoden bij VS-bombardement nabij Manbij”

Bij een luchtbombardement van de door de VS geleide internationale coalitie nabij Mabij, een stad in de buurt van Aleppo, zijn donderdagavond 45 burgers omgekomen en vijftig verwond, zo meldt vrijdagavond het Syrische staatspersagentschap Sana. Volgens dat agentschap heeft de regering in Damascus in brieven aan het hoofd van de VN-Veiligheidsraad en aan VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon geëist dat de coalitie “stopt met aanvallen op en gruweldaden tegen burgers” en dat de daders voor het gerecht worden gesleurd. Het militaire VS-bevel Centcom had in de nacht van donderdag op vrijdag toegegeven luchtaanvallen te hebben uitgevoerd waarbij “mogelijk burgerslachtoffers” zijn gevallen.
Volgens Sana werd het dorp al-Ghandoura gebombardeerd. Na dat bombardement, aldus nog het agentschap, vierden jihadisten van Islamitische Staat hun woede bot door in het nabijgelegen dorp al-Bweir 24 burgers te onthoofden.
Enkele dagen geleden beloofden de Verenigde Staten een onderzoek uit te voeren naar de dood van minstens 73 burgers bij een “coalitiebombardement” in dezelfde regio op 19 juli.

bron: Belga