Ban Ki-moon roept op tot olympische vrede

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), heeft vrijdag opgeroepen om een "olympische wapenstilstand" te houden tijdens de Olympische Spelen in Rio (5-21 augustus). "Ik vraag aan de volledige wereld om een olympische vrede in te voeren en alle vijandigheden te staken tijdens de Olympische en Paralympische Spelen die zich in 2016 afspelen in Rio de Janeiro", verklaarde de 72-jarige Zuid-Koreaanse diplomaat. "Het is een uitdaging en ik begrijp dat het misschien onmogelijk lijkt om te bereiken, maar ik roep de oorlogvoerende partijen op om zo veel moeite te doen om de wapens neer te leggen, als de atleten moeite doen om te strijden voor een olympische medaille."

Ban Ki-moon onderlijnde ook dat het Internationaal Olympisch Comité een goed voorbeeld gaf door een team van vluchtelingen de kans te geven om deel te nemen aan de Spelen. Voor de eerste keer in de geschiedenis van de Olympische Spelen zal er een delegatie van vluchtelingen deelnemen aan de Spelen onder de olympische vlag. Van die delegatie maken onder andere vijf Zuid-Soedanese atleten deel uit, nadat zij hun land uiteen zagen vallen door de burgeroorlog die er eind 2013 losbarstte.

Ban Ki-moon herdacht ook het recente overlijden van bokser Muhammad Ali, olympisch kampioen en VN-boodschapper van de vrede. "Naar zijn voorbeeld wil ik de oorlogvoerende partijen oproepen om de wapens neer te leggen vanaf zeven dagen voor het begin van de Olympische Spelen in Rio, tot zeven dagen na het einde van de Paralympische Spelen in Rio", aldus Ki-moon.

Voor elke Spelen wordt er traditioneel tot een olympische vrede opgeroepen. Die begint theoretisch op vrijdag, één week voor aanvang van de Spelen en duurt tot één week na de Olympische Spelen. Bedoeling is dat de atleten op een veilige manier Rio de Janeiro kunnen bereiken en terug kunnen keren naar hun geboorteland.

bron: Belga