Club Brugge en KV Mechelen schieten competitie op gang

20151129 - MECHELEN, BELGIUM: Mechelen's Tim Matthys and Club's Jose Izquierdo fight for the ball during the Jupiler Pro League match between KV Mechelen and Club Brugge, in Mechelen, Sunday 29 November 2015, on day 17 of the Belgian soccer championship. BELGA PHOTO BRUNO FAHY

Na een pauze van ruim twee maanden gaat vanavond een nieuwe jaargang van de Jupiler Pro League van start. Titelverdediger Club Brugge opent de competitie op het veld van KV Mechelen.

België is een van de eerste landen in West-Europa waar de bal opnieuw aan het rollen gaat, wat grotendeels te verklaren valt door het atypische competitie-opzet. Ook in 2016-2107 zullen play-offs beslissen wie er kampioen wordt, al is er wel gesleuteld aan de formule van play-off 2. Vanaf dit seizoen nemen ook de beste ploegen uit Divisie 1B – de vernieuwde tweede klasse – eraan deel. Dat de eerste speeldag al in juli plaatsvindt, betekent dat veel clubs nog niet klaar zijn met hun huiswerk. De transfermarkt is nog een maand open en dus valt er nog heel wat bedrijvigheid te verwachten, zowel in- als uitgaand.

Kampioenenploeg

Club Brugge is zowat de uitzondering die de regel bevestigt, al hebben ook streekgenoten KV Oostende en Zulte Waregem hun kern al grotendeels samengesteld. Op Thomas Meunier na wist blauw-zwart de kampioenenploeg bij elkaar te houden, waardoor Michel Preud’homme een flinke voorsprong heeft op de concurrentie. Club vertrekt dan ook als favoriet om zichzelf op te volgen, al was het maar omdat de moordende druk om kampioen te spelen ondertussen van de ketel is. In de Supercup bewezen de West-Vlamingen vorige week tegen Standard alvast dat ze klaar zijn om opnieuw een gooi te doen naar de titel.

Belangstelling

Club Brugge opent de competitie vanavond op bezoek bij KV Mechelen, dat kan uitpakken met een vernieuwde thuishaven: het AFAS Stadion, waarvan de capaciteit werd opgedreven naar 18.500 plaatsen. Meer dan 13.000 daarvan werden al aan de man gebracht voor de komst van de kampioen, die zelf ook niet te klagen heeft over een gebrek aan belangstelling. Alle 24.000 beschikbare abonnementen vlogen de deur uit in Brugge. Ook de andere eersteklassers krijgen hun stadions overigens steeds beter gevuld.

Clean Sheet

Nieuw is dat er vanaf dit seizoen naast de Gouden Stier en de Pro Assist ook een trofee zal uitgereikt worden aan de doelman die het vaakst de nul kan houden. Daarvoor werd het Clean Sheet-klassement in het leven geroepen, dat vanaf de vierde speeldag wekelijks zal worden gepubliceerd op de vernieuwde website van de Jupiler Pro League.