Jeremy Corbyn is automatisch kandidaat voor het partijleiderschap

Jeremy Corbyn is automatisch kandidaat voor het partijleiderschap

Als huidige partijleider is Jeremy Corbyn in september automatisch kandidaat voor de voorzittersverkiezingen bij Labour. Hij hoeft niet eerst de formele steun te krijgen van twintig procent van de Labour-vertegenwoordigers in het Britse en Europese Parlement. Dat heeft een Engelse rechtbank vanmiddag beslist.
De zaak was aangespannen door Michael Foster, een vroegere parlementariër die de partij heel wat giften heeft toegestopt. Hij wou een mogelijke herverkiezing van Corbyn dwarsbomen door een exta obstakel in de weg te leggen. Corbyn reageerde tevreden en zei dat de partijdemocratie niet ondergeschikt gemaakt kan worden aan “de persoonlijke wensen van een welvarend individu”.

Corbyn moet zich, nog geen jaar na zijn benoeming, aan een nieuwe voorzittersverkiezing onderwerpen na een revolte van Labour-parlementsleden. Ze verwijten hem zijn “zwakke campagne” voor het brexit-referendum, dat uiteindelijk gewonnen werd door de voorstanders van een Britse uitstap uit de EU. Hij zou ook een “gebrek aan leiderschap” vertonen en niet in staat zijn om verkiezingen te winnen. Eind mei zegden 172 leden van de Lagerhuisfractie (81 procent) het vertrouwen in hun leider op. Hij blijft als kandidaat van de linkervleugel wel de steun genieten van de vakbonden en een meerderheid van de Labour-leden.

Zijn enige tegenkandidaat Owen Smith belooft een “radicaal en geloofwaardig” alternatief. Volgens een opiniepeiling voor de krant Evening Standard staat 57 procent van de totale bevolking achter hem. Bij de Labour-leden haalt Corbyn het echter duidelijk met ongeveer 75 procent. Aan de partijverkiezingen nemen de leden en ondersteuners van de partij deel. Op 24 september valt het verdict.

bron: Belga