Tshisekedi na twee jaar terug in Kinshasa

Tshisekedi na twee jaar terug in Kinshasa
Tshisekedi na twee jaar terug in Kinshasa

In de Congolese hoofdstad Kinshasa is woensdagnamiddag oppositieleider Etienne Tshisekedi geland. Duizenden aanhangers wachtten hem op op de luchthaven van de hoofdstad, in een bijzonder gespannen politiek klimaat: de grondwet schrijft voor dat president Joseph Kabila eind dit jaar moet opstappen, maar Kabila heeft zich nog altijd niet uitgesproken over zijn toekomstplannen. De 83-jarige Tshisekedi verbleef bijna twee jaar in Brussel vanwege gezondheidsredenen, maar was de laatste maanden weer zichtbaar politiek actief. Tshikededi’s privévliegtuig landde iets na 14 uur lokale tijd in Kinshasa. Pas een goed halfuur nadat de rest van de delegatie was uitgestapt, verliet ook Tshisekedi het vliegtuig. Hij werd opgewacht door een tiental kaderleden van zijn partij en vertegenwoordigers van de “Rassemblement”, het platform dat zo goed als de hele Congolese oppositie verenigt en wordt voorgezeten door Tshisekedi.
Tshisekedi nam geen tijd om de talrijk opgekomen aanhangers te groeten, maar stapte meteen in een auto die hem naar de wijk Limete zou brengen.

Bruno Tshibala, secretaris-generaal van Tshisekedi’s UDPS, liet kort na de landing weten dat “Tshisekedi het bevel heeft overgenomen van de operaties die moeten leiden tot de machtswissel waarop de Congolezen al decennia wachten”.
De oppositieleider, bijgenaamd de ‘sfinx van Limete’, is nog altijd heel populair in de hoofdstad en enkele andere steden. Zijn terugkeer was al verschillende keren aangekondigd, maar altijd uitgesteld.Zijn terugkeer komt er in een politiek bijzonder gespannen sfeer in Congo. De presidentsverkiezingen zouden eind november moeten doorgaan, maar geen enkele waarnemer acht dat nog mogelijk. Het Grondwettelijk Hof oordeelde onlangs dat de president in functie kan blijven zolang er geen verkiezingen georganiseerd werden. De “nationale dialoog” tussen regime en oppositie waar de organisatie van die verkiezingen besproken moet worden, is nog altijd niet opgestart.

Zondag houden zowel het regime als de oppositie een meeting in de hoofdstad. Nog op zondag zou ook Moïse Katumbi terugkeren naar Congo. Katumbi stapte vorig jaar over van het regimekamp naar de oppositie, en schaarde zich achter de Rassemblement. Hij wordt, net als Tshisekedi, gezien als een mogelijke uitdager van het regime. In juni werd hij, bij verstek, veroordeeld tot drie jaar cel. Hij is momenteel nog in ballingschap in ons land.

Bron: Belga