Schutter van München had extreemrechtse sympathieën

Schutter van München had extreemrechtse sympathieën
Schutter van München had extreemrechtse sympathieën

De Iraans-Duitse tiener die vrijdagavond negen mensen doodschoot aan een winkelcentrum in München, was een extreemrechtse racist die Turken en Arabieren haatte. Dat schrijft de Frankfurter Allgemeine Zeitung. De krant baseert zich op het lopende onderzoek. Het parket en het Beierse ministerie van Binnenlandse Zaken hebben nog niet gereageerd.
Ali David S. ging er prat dat hij op 20 april jarig was, op dezelfde dag als Adolf Hitler. Hij was ook trots dat hij als Iraniër en Duitser tot het Arische ras behoorde. Iran geldt als de bakermat van de Ariërs. Turken en Arabieren haatte hij daarentegen. Tegenover hen voelde hij zich superieur. Hij behoorde wel niet tot de extreemrechtse scene in München.

De onderzoekers gaan ervan uit dat de 18-jarige schutter het gemunt had op mensen van buitenlandse origine. De negen dodelijke slachtoffers hadden een migratieachtergrond. Zes waren van Turkse afkomst, drie waren Kosovaarse Albanezen. Zes slachtoffers waren tussen 14 en 17 jaar oud. De dader zou meer mensen hebben willen ombrengen, want hij had 300 kogels bij zich.
In een gefilmd gesprek met een buurtbewoner, die hem na zijn misdaad vanop zijn terras uitschold, riep hij het woord “Scheißtürken!” Hij benadrukte dat hij Duitser was en in Duitsland geboren was.

Eerder probeerden onderzoekers de schietpartij te verklaren met een psychische aandoening van de dader, die bovendien gepest zijn door leeftijdsgenoten. Een politieke achtergrond werd lang uitgesloten. Vast staat dat de schutter zich liet inspireren door Anders Breivik, die exact vijf jaar eerder, op 22 juli 2011, in Noorwegen 77 mensen doodde.

Bron: Belga