OS 2016 – Stepanova: “Er zullen Russische dopinggebruikers op de Spelen zijn”

OS 2016 - Stepanova: "Er zullen Russische dopinggebruikers op de Spelen zijn"

Ondanks de inspanningen om hen van Rio weg te houden, zullen er volgende maand Russische dopinggebruikers aan de Olympische Spelen deelnemen. Dat verklaarden klokkenluidster Yuliya Stepanove en haar man Vitaly Stepanov dinsdag in een interview met de BBC. Het echtpaar bracht mee het Russische dopingschandaal aan het licht. Yuliya Stepanova is een 800 meter-loopster, die in 2013 zelf op dopinggebruik betrapt werd, Vitali Stepanov is een ex-medewerker van het Russische Antidopingagentschap Rusada. De twee zijn ervan overtuigd dat het probleem lang niet van de baan is. “Er zullen op de Spelen Russische atleten zijn die zich met doping klaargestoomd hebben”, klinkt het stellig.
Het Internationaal Olympisch Comité ging niet over tot een algemene schorsing van Rusland, maar laat de sportfederaties zelf beslissen. “In de eerste plaats toont het IOC zo dat er gewoon geen straf is voor het opzetten van een systematisch dopingprogramma in het grootste land van de wereld”, zegt Vitaly Stepanov. “Bovendien beschermt het IOC dus niet de belangen van de meerderheid van cleane atleten wereldwijd, maar wel die van cleane atleten in Rusland in het bijzonder.”
Stepanova zelf werd omwille van haar positieve dopingtest uit 2013 dan weer wel van de Spelen geweerd door het IOC, hoewel ze van de Internationale Atletiekfederatie als één van slechts twee Russische atleten het licht op groen had gekregen. De 30-jarige Russin voelt zich dan ook bedrogen door het IOC. “Ik had net gehoopt op steun van het IOC, maar het tegenovergestelde gebeurde. Ik ben degene die gestraft wordt.”
“Terwijl zonder Yulia de waarheid nooit aan het licht gekomen was”, aldus Vitaly Stepanov. “Dit is alleszins een slecht signaal naar potentiële klokkenluiders. Yulia maakte zich schuldig aan dopinggebruik, maar je had geen andere keuze als je deel wou uitmaken van het Russische team. Ze heeft haar schorsing bovendien volledig uitgezeten. Nu wordt ze voor dezelfde feiten een tweede keer gestraft.”
Na hun getuigenis zijn de Stepanovs Rusland ontvlucht. “We voelen ons veilig waar we nu zijn. Jammer genoeg is de reactie op wat we gedaan hebben niet zo positief in ons vaderland. Heel wat Russen, ook atleten, haten ons. Een terugkeer naar Rusland is niet meteen een optie.”

.

bron: Belga