EK skeeleren - Eerste medaille voor Bart Swings

door
Belga
Leestijd 1 min.

Bart Swings heeft op de Europese kampioenschappen skeeleren zijn eerste medaille veroverd. Op de 1.000 meter eindigde Swings op de piste in het Nederlandse Heerde als tweede, achter de Fransman Gwendal Le Pivert. Junior Nymphe Keuleers eiste op hetzelfde onderdeel haar tweede titel op. Drie ronden lang sleurde titelverdediger Swings aan kop van het veld finalisten. Ondanks een spectaculaire spagaatfinish van de Belg schoof Le Pivert binnendoor skatend, net eerder over de finish. Swings wist onmiddellijk dat hij had verloren en sloeg met zijn hand op de piste. De jury bestudeerde enige minuten de finishfoto. De Fransman was twee-duizendste seconde sneller. Derde werd de Nederlander Kay Schipper.

De medaille volgde op twee vierde plaatsen, waarmee Swings in de eerste dagen van de titelstrijd genoegen had moeten nemen. Hij constateerde dat hij in de laatste ronden onvoldoende snelheid kon ontwikkelen.

Nymphe Keuleers nam na twee ronden (400 meter) afstand van haar tegenstandsters. Ze zag ze pas op het podium terug. De tweede plaats was voor de Italiaanse Irene Falaschetti, de derde voor de Francaise Marien Lefeuvre.

Een vierde plaats op de 1.000 meter was er voor Sandrine Tas, die al twee gouden plakken op zak heeft. De Italiaanse Francesca Lollobrigida nam revanche voor haar uitsluiting in de afvalkoers van maandag. Tas, die geen goede positie vond, moest ook de Duitse Mareike Thum en Juliette Pouydebat uit Frankrijk laten voorgaan. Ook was er een vierde plaats voor junior Indra Médard.

bron: Belga