Enkel Nederlanders zijn groter dan Belgische mannen

Gemiddeld zijn Belgische mannen de op één na grootste op de wereld. Enkel Nederlanders zijn gemiddeld genomen net ietsje langer. Dat heeft de NCD Risk Factor Collaboration, een groep van een 800-tal wetenschappers die nauw samenwerkt met de Wereldgezondheidsorganisatie, berekend. De studie ‘A Century of Trends in Adult Human Height‘ toont niet enkel waar mensen het grootst zijn, maar vergelijkt de huidige hoogte ook met die van 1914. 

Het onderzoek analyseerde 1.472 eerdere studies en keek naar de gemiddelde lengte van meer dan 18,6 miljoen mensen geboren in 1896 en 1996. Daaruit blijkt dat Nederlandse mannen boven iedereen uittorenen met een gemiddelde lengte van 1825 centimeter. Belgische mannen komen op een verdienstelijke tweede plaats met een gemiddelde lengte van 181,7 centimeter. Met een doorsnee lengte van 181,6 centimeter vervolledigen de Esten de top drie. De kleinste heren zijn terug te vinden in Oost-Timor, waar mannen gemiddeld niet boven 1,60 meter uitkomen.

Hoewel Estse en Nederlandse vrouwen ook bovenaan de rangschikking terug te vinden zijn, staan onze vrouwelijke landgenotes pas op de 21e plaats met 165,5 centimeter. Letse dames spannen de kroon met een gemiddelde lengte van 169,8 centimeter. Zoals een eeuw geleden wonen de kleinste vrouwen nog steeds in Guatemala, waar de doorsnee hoogte anderhalve meter bedraagt.

Wat interessant is, is dat de wetenschappers gegevens van een eeuw geleden kunnen vergelijken met moderne data. Zo kunnen ze zien dat Zuid-Koreaanse vrouwen de grootste groeispurt gemaakt hebben. Op een eeuw tijd zijn ze gemiddeld genomen 20 centimeter gegroeid. Iraanse mannen zijn er in die tijd bijna 16 centimeter op vooruitgegaan. Belgische mannen hebben ook een stevige sprong gemaakt met 15 centimeter. Belgische vrouwen zijn iets meer ter plaatse blijven trappelen. Hun groeischeut bedraagt slechts 10 centimeter.

De onderzoekers hebben niet meteen een verklaring voor deze groeispurts, al haalt de auteur wel aan dat genen slechts de lengte slechts voor een derde verklaren. De ontwikkeling van gezondheidszorg, hygiëne en voeding zijn ook belangrijke factoren, die verklaren waarom er in elk land minstens een kleine groei te bemerken is.

De onderzoekers schatten ook dat de Europese landen het hoogste niveau bereikt hebben. In Amerika werd de piek bijvoorbeeld al gehaald in de jaren 60 en 70. Hun hoogteverschil over een eeuw tijd is er bovendien miniem te noemen.

Foto Belga / D. Waem