Zeven Russische zwemmers mogen niet naar Rio

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zeven Russische zwemmers mogen van de Internationale Zwemfederatie FINA komende maand niet deelnemen aan de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro (5-21 augustus), zo maakte FINA maandag bekend. De meest ronkende naam op het lijstje is die van zwemster Yulia Efimova, in 2012 op de Spelen in Londen nog goed voor een bronzen medaille op de 200 meter schoolslag. Nadien liep de 24-jarige Efimova echter tegen de dopinglamp en dat leverde haar eerder al een schorsing van zestien maanden op. Wegens dat dopingverleden mag ze net als Mikhail Dovgalyuk, Natalia Lovtcova en langeafstandszwemster Anastasia Krapivina van het Russische Olympisch Comité (ROC) niet mee naar Rio. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verklaarde eerder immers dat Russische sporters met een dopingverleden niet welkom zijn in Brazilië.

De namen van Nikita Lobintsev, Vladimir Morozov en Daria Ustinova doken dan weer op in het vorige week maandag gepubliceerde McLaren-rapport en daardoor mogen ook zij een kruis maken over hun ambities voor de Spelen. Ook Morozov en Lobintsev pakten vier jaar geleden in Londen nog medailles.

De FINA is zo de eerste internationale sportfederatie die Russische sporters verbiedt deel te nemen aan de Spelen. Zondag besliste het Uitvoerend Comité van het IOC om Rusland niet te weren van de Spelen, maar de beslissing over te laten aan de internationale federaties van de sporttakken in kwestie. Wie in aanmerking wil komen voor Rio moet bovendien kunnen aantonen dat hij/zij recent getest is door niet-Russische instanties. Mogelijk komen er nog dopinggevallen aan het licht, want de FINA besliste eveneens om alle dopingstalen van Russische zwemmers die vorig jaar op het WK in Kazan werden afgenomen, opnieuw te testen. De stalen bevinden zich momenteel in een labo in het Spaanse Barcelona.

Maandag werd het McLaren-rapport door het Wereldantidopingagentschap (WADA) gepubliceerd. Daaruit blijkt dat Russische sporters van 2011 tot 2015 konden rekenen op een door de staat gesteund dopingnetwerk. Het WADA vroeg om Russische sporters te weren van alle internationale evenementen, inbegrepen de Spelen in Rio, en dat tot er in Rusland een "drastische mentaliteitswijziging" heeft plaatsgevonden. Het IOC volgde die aanbeveling dus niet en dat zorgde wereldwijd voor een storm van kritiek.

bron: Belga