WADA is "ontgoocheld" na beslissing IOC over Rusland

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Wereldantidopingagentschap (WADA) is ontgoocheld dat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) beslist heeft om Rusland niet te weren van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (5-21 augustus). In navolging van het vorige week maandag gepubliceerde McLaren-rapport over een door de staat gesteund dopingnetwerk in Rusland had het WADA gevraagd om Russische sporters te weren van alle internationale evenementen, inbegrepen de Spelen in Rio, en dat tot er in Rusland een "drastische mentaliteitswijziging" heeft plaatsgevonden.

Het IOC verklaarde echter dat het Russische sporters in Rio zal toelaten als die aan strikte voorwaarden voldoen. De internationale federaties moeten die door de IOC opgestelde voorwaarden toepassen. Tot nog toe zijn enkel de Russische atleten niet toegelaten in Rio, nadat de Russische Atletiekfederatie (ARAF) door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) geschorst werd.

"Het WADA is ontgoocheld dat het IOC geen gehoor heeft gegeven aan de aanbevelingen van het Uitvoerend Comité van het WADA. Die zouden een duidelijke, sterke en geharmoniseerde benadering verzekerd hebben", aldus WADA-voorzitter Craig Reedie.

"Het WADA respecteert ten volle de autonomie van het IOC om beslissingen volgens het olympisch charter te maken", vervolgde WADA-directeur-generaal Olivier Niggli. "Toch zullen de gekozen aanpak en criteria onvermijdelijk leiden tot minder harmonisering, mogelijke betwistingen en minder bescherming voor de cleane atleten."

bron: Belga