OS 2016 - Yulia Efimova trekt naar TAS om startrecht voor Spelen af te dwingen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Russische zwemster Yulia Efimova tekent bij het Internationaal Sporttribunaal TAS in het Zwitserse Lausanne beroep aan tegen de beslissing van de Internationale Zwemfederatie FINA om haar niet te laten deelnemen aan de Olympische Spelen van komende maand in het Braziliaanse Rio de Janeiro (5-21 augustus). Dat maakte haar makelaar Andreï Mitkov maandag bekend aan het Russische agentschap R-Sport. Maandag raakte bekend dat zeven Russische zwemmers van de Internationale Zwemfederatie niet mogen deelnemen aan de Spelen. De meest ronkende naam op het lijstje is die van Efimova, een viervoudig wereldkampioene die in 2012 op de Spelen in Londen nog goed was voor een bronzen medaille op de 200 meter schoolslag. Nadien liep de 24-jarige Efimova echter tegen de dopinglamp en dat leverde haar eerder al een schorsing van zestien maanden op. Wegens dat dopingverleden mag ze net als Mikhail Dovgalyuk, Natalia Lovtcova en langeafstandszwemster Anastasia Krapivina van het Russische Olympisch Comité (ROC) niet mee naar Rio. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) verklaarde eerder immers dat Russische sporters met een dopingverleden niet welkom zijn in Brazilië.

De namen van Nikita Lobintsev, Vladimir Morozov en Daria Ustinova doken dan weer op in het vorige week maandag gepubliceerde McLaren-rapport en daardoor mogen ook zij een kruis maken over hun ambities voor de Spelen. Ook Morozov en Lobintsev pakten vier jaar geleden in Londen nog medailles.

Medio maart werd Efimova voorlopig geschorst nadat ze betrapt was op het gebruik van meldonium, een medicijn dat sinds januari van dit jaar op de verboden lijst van het Wereldantidopingagentschap (WADA) staat. De Russin gaf toe voor januari meldonium gebruikt te hebben omwille van medische redenen. Nadien trok de FINA die dopingbeschuldigingen weer in, omdat het volgens het Wereldantidopingagentschap WADA onmogelijk te achterhalen is hoe lang het product in het lichaam aanwezig blijft.

bron: Belga