Explosie in Ansbach – Terroristische aanslag is “zeer waarschijnlijk”

Explosie in Ansbach - Terroristische aanslag is "zeer waarschijnlijk"

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) acht het erg waarschijnlijk dat de bomaanslag van Ansbach het werk van een Islamistische terrorist was. “Mijn persoonlijke inschatting is dat het jammer genoeg zeer waarschijnlijk is dat het om een Islamistische zelfmoordaanslag gaat, zo zei hij maandagmorgen aan het Duitse persagentschap dpa.

Op de vraag of de dader banden zou hebben met Islamitische Staat(IS), antwoordde de minister: “Het is in ieder geval niet uitgesloten”. Concrete aanwijzingen daarvoor zijn er voorlopig echter niet. “Aangezien hij een rugzak met explosieven bij zich had, waarin ook scherpe stukken metaal zaten, lijkt het erop dat hij niet enkel zelfmoord wilde plegen maar daarnaast zoveel mogelijk mensen wilde treffen.”

Herrmann voegde toe dat de politie de komende uren en dagen alles in het werk zal stellen om duidelijkheid te brengen.
Bij de aanval zondagavond omstreeks 22 uur raakten twaalf mensen gewond, drie onder hen zijn er ernstig aan toe. Het enige dodelijke slachtoffer is waarschijnlijk de dader. De dader is volgens minister Herrmann een 27-jarige vluchteling uit Syrië wiens asielaanvraag werd verworpen. Hij mocht echter wel tijdelijk in Duitsland verblijven.

bron: Belga