Terreurorganisatie IS eist explosie in Ansbach op

Islamitische Staat heeft de zelfmoordaanslag bij een wijnbar in het Duitse Ansbach, waarbij zondagavond vijftien gewonden vielen, opgeëist via zijn spreekbuis, het persbureau Amaq. De dader van de “martelaarsoperatie” wordt één van de soldaten van IS genoemd.

“Hij leidde de operatie volgend op de oproep om de landen van de coalitie die IS bestrijdt aan te vallen”, zo luidde de booschap van IS nog. Uit het eerste onderzoek blijkt dat de dader, een 27-jarige Syriër, gewelddadige video’s met salafistische inhoud bekeek. In een zelfgemaakte video, gevonden op zijn gsm, dreigt hij met aanslagen op Duitsers omdat zij ook burgers zouden ombrengen. Volgens een eerste vertaling van zijn Arabische uitspraken claimt de dader in naam van “Allah” te handelen. Hij zwoer ook trouw aan Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van IS.

Zondagavond blies de dader zich op in de buurt van een openluchtconcert in Ansbach. De man zelf kwam om, vijftien mensen raakten gewond. Vier slachtoffers zijn er erg aan toe, maar geen van hen verkeert nog in levensgevaar, zei een politiewoordvoerder.

De Syrische dader kwam twee jaar geleden als vluchteling naar Duitsland, maar nog geen twee weken geleden zouden de asielautoriteiten hem bevolen hebben het land binnen de dertig dagen te verlaten.

De Duite bondsminister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière zei dat hij de bezorgdheid van de bevolking begrijpt, maar riep tegelijk op om nu niet alle vluchtelingen te wantrouwen. De overgrote meerderheid kwam naar Duitsland om in vrede te kunnen leven, klonkt het.