Genereuze zorgverzekering voor Waalse begunstigden

De Waalse regering heeft, in navolging van Vlaanderen, ook een eigen zorgverzekering in het leven geroepen. Senioren met zorgnoden in Wallonië krijgen een maandelijkse uitkering van 300 euro, twee keer zoveel als ten noorden van de taalgrens.

Toen Vlaanderen vijftien jaar geleden een eigen zorgverzekering invoerde, stond het zuiden van het land in rep en roer. Het Waals Gewest en de Franse gemeenschapsregering trokken naar het Grondwettelijk Hof en de Raad van State om het systeem een halt toe te roepen en naar het federaal niveau te verplaatsen. Uiteindelijk moest Vlaanderen niet inbinden en kende de zorgverzekering enkel een paar aanpassingen om te voldoen aan de Europese regelgeving. Tegenwoordig lijkt de kar van de Waalse regering gekeerd te zijn, want het heeft een eigen, zo goed als identiek systeem ingevoerd.

Het grootste verschil tussen de twee projecten is het bedrag dat maandelijks aan hulpbehoevende 80-plussers overgeschreven wordt. In Vlaanderen is dat 130 euro, dat naar eigen invulling uitgegeven kan worden. Het Waalse systeem voorziet maandelijks 300 euro aan steun, die ingezet kan worden voor ongeveer 15 uur aan verschillende vormen van huishoudhulp, meldt De Standaard. Om de verzekering te bekostigen, vraagt de Waalse regering aan elke inwoner 50 euro per jaar, net als in Vlaanderen.

«Minder vergrijzing in Wallonië»

Dat Wallonië maandelijks meer dan twee keer zo veel uitkeert als het noordelijke deel van het land, is volgens Waals minister van Volksgezondheid Maxime Prévot (CDH) het gevolg van de demografie van de regio. «We kunnen ons een hoger bedrag veroorloven omdat de vergrijzing in het zuiden van het land minder uitgesproken is dan in Vlaanderen», aldus de minister. Het idee werkt blijkbaar inspirerend, want ook in Brussel gaan er stemmen op voor een gelijkaardig project.