Ziekenhuizen in Aleppo sluiten na luchtaanvallen

Minstens vier ziekenhuizen in Aleppo moesten noodgedwongen sluiten, nadat ze gebombardeerd werden door Russische of regeringstroepen, zo klinkt het zondag bij het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) en bij een lokale medische ambtenaar.
Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) zien vier ziekenhuizen in Aleppo en één in het nabijgelegen stad Atarib zich genoodzaakt te sluiten door de toegenomen luchtaanvallen.
Een lokale medische medewerker zegt dat vijf ziekenhuizen in Aleppo moesten sluiten omwille van schade, net als die in Atarib en Kafr Hamra.
Volgens dokter Abdel-Razik Darwishn, hoofd van het bloeddonorcentrum in Aleppo, zijn er momenteel nog maar twee ziekenhuizen operationeel in het door de rebellen gecontroleerde oostelijke deel van de verdeelde stad. Hij beweert dat de bombardementen niet gericht waren op gewapende groepen, maar dat er bewust geprobeerd werd burgerdoelwitten als ziekenhuizen en bakkerijen te treffen.
In mei nam de VN-Veiligheidsraad nog een resolutie aan waarin de bescherming van ziekenhuizen in conflictgebieden werd geëist. Dat gebeurde 30 dagen nadat zeker 30 mensen omkwamen bij een luchtaanval op een ziekenhuis in Aleppo.
Syrië-expert Thomas Pierret zei in februari dat de regering en Rusland doelbewust ziekenhuizen raken, om zo strijders en burgers uit de vijandige gebieden te verjagen.

bron: Belga