Tour - Froome rukt op naar derde plaats WorldTour, Sagan verstevigt leidersplaats

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Brit Chris Froome (Team Sky) rukt na zijn derde eindzege in de Ronde van Frankrijk op naar de derde plaats in de nieuwe WorldTour-ranking. Wereldkampioen Peter Sagan (Tinkoff) verstevigde dankzij drie gewonnen Tourritten en de groene puntentrui zijn leidersplaats. De 26-jarige Slovaak heeft nu 38 punten voorsprong op de Colombiaan Nairo Quintana (Movistar), die dankzij zijn derde plaats in de Tour van vier naar twee opschuift. Tourwinnaar Froome doet een gouden zaak in de WorldTour-ranking en springt van 21 naar 3. Ook zijn Franse runner-up Romain Bardet (AG2R La Mondiale) maakt een mooie sprong van 20 naar 6. De Brit Mark Cavendish (Dimension Data) komt dankzij vier ritzeges in de afgelopen Ronde van Frankrijk op de 51e plaats binnen in de WorldTour-ranking.

Sep Vanmarcke (LottoNL-Jumbo) moest twee plekjes prijsgeven, maar blijft de beste Belg op de veertiende stek. Greg Van Avermaet (16e), Tim Wellens (27e), Jürgen Roelandts (42e) en Tom Boonen (49e) zijn de andere Belgen in de top vijftig.

Groot-Brittannië is na de Ronde van Frankrijk de grote winnaar in het landenklassement. Het land van Froome, Cavendish, ritwinnaar Stephen Cummings (Dimension Data) en Adam Yates (Orica-BikeExchange), vierde in het eindklassement en winnaar van het jongerenklassement, rukt op van de zevende naar de vierde plaats. Spanje leidt nog steeds voor Colombia en Frankrijk. België zakt van 4 naar 6.

Bij de teams verdringt Movistar, dat het ploegenklassement in de Tour voor zijn rekening nam, Tinkoff van de leidersplaats. Team Sky wipte over BMC naar de derde plaats. Etixx-Quick Step bleef status quo op vijf. Lotto Soudal komt net de top tien binnen.

bron: Belga