Race Witte Huis – “Russen verspreiden gelekte mails om Trump te helpen”

Race Witte Huis - "Russen verspreiden gelekte mails om Trump te helpen"

“De Russen hebben ingebroken in de computers van de Democratische Partij, hebben de mails aan WikiLeaks bezorgd en verspreiden ze nu om Donald Trump te helpen”. Dat heeft Robby Mook, campagneleider van presidentskandidate Hillary Clinton, beweerd op CNN. De beschuldiging vanuit het Clinton-kamp komt niet uit de lucht gevallen. Er is in bepaalde Amerikaanse media een groeiende narratief over “banden tussen Trump en Vladimir Poetin”. Bij de Democratische Partij is de stemming intussen geschift als melk. In volle aanloop naar de start van de Democratische Conventie maandag lekte via Wikileaks een pakket van 20.000 mails uit van het campagneteam van de Democratische presidentskandidate Hillary Clinton. Die mails schetsen een nogal onfris beeld van de manier waarop, in de voorverkiezingen, de strijd met rivaal Bernie Sanders is gevoerd.
Het campagneteam van Clinton ziet de hand van Rusland in de gelekte mails en denkt dat Moskou daarmee de campagne van Donald Trump een duwtje in de rug wil geven. Volgens campagneleider Robby Mook zijn ‘experts’ ervan overtuigd dat “de Russen zijn ingebroken in de computers van de Democratische Partij”, dat de Russen die informatie aan WikiLeaks hebben bezorgd en dat de informatie nu verspreid wordt “om Hillary te beschadigen en Donald Trump te helpen”. Dat zei hij op CNN.
Mook ging nog een stapje verder in zijn beschuldiging. Hij vindt het bijvoorbeeld geen toeval dat Trump op de Republikeinse Conventie afgelopen week “meer pro-Russische” uitspraken deed en ziet ook in Trumps NAVO-uitspraak (namelijk dat hij als president de andere NAVO-landen niet onvoorwaardelijk zou steunen wanneer ze worden aangevallen) een bewijs dat Trump zoete broodjes bakt met Poetin.
Met zijn uitspraken probeert Mook het beeld te versterken dat in bepaalde Amerikaanse media wordt verspreid als zou Trump steun krijgen van de Russische president. Het is ook geen toeval dat een Litouwse muurschildering waarin Trump en Poetin elkaar kussen, viraal gaat op de sociale media.

bron: Belga