Geur van kippen schrikt malariamuggen af

Wetenschappers van de Ethiopische Addis Ababa Universiteiten en de Zweedse Universiteit voor Landbouwwetenschappen hebben een opmerkelijke ontdekking gedaan in de strijd tegen malaria. Blijkbaar zijn de muggen die de ziekte verspreiden als de dood voor kippen.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Muggen gebruiken hun reukzin om potentiële slachtoffers op te sporen. Omdat ze kippen en andere vogel doorgaans niet steken, zou de geur van het dier de insecten mogelijk afschrikken. Dat was de redenering van de wetenschappers, die experimenten uitvoerden met pluimen of levende kippen naast het bed. De resultaten, die in het Malaria Journal verschenen, bevestigen hun hypothese: de geur van een kip verjaagt de muggen.

Nu sommige rapporten beweren dat muggen geleidelijk aan immuun worden voor insecticide, is het volgens de wetenschappers essentieel om naar andere methoden te kijken om de beestje weg te houden. Habt Tekie van de Addis Ababa Universiteit heeft aan de BBC bevestigd dat ze de geurextracten van kippen nu willen aanwenden om een nieuw antimuggenmiddel te ontwikkelen. Veldproeven om het dat testen zouden op stapel staan.

Foto AFP / P.U. Ekpei