Rus breekt record voor wereldreis met luchtballon

Rus breekt record voor wereldreis met luchtballon

De Russische avonturier Fedor Konyukhov heeft het wereldrecord voor een solovlucht rond de wereld in een luchtballon scherper gesteld. De 65-jarige Rus deed er 11 dagen over, dat is twee dagen minder dan de vorige recordhouder, de Amerikaan Steve Fossett. Die deed er in 2002 13 dagen over. Konyukhov vertrok op 12 juli vanuit de Australische stad Northam, de plek waar vorig wereldrecordhouder Steve Fossett ook aan zijn tocht in 2002 begon. De Rus vloog met zijn ballon van 52 meter hoog nadien over Nieuw-Zeeland, de Stille Oceaan, Zuid-Amerika, de Kaap de Goede Hoop en de Antarctische Oceaan. Na een tocht van meer dan 30.000 kilometer landde hij vanochtend opnieuw in Australië.

De Rus heeft er op die manier 11 dagen over gedaan. Daarmee was hij twee dagen sneller dan de in 2007 overleden Amerikaan Fossett.

Volgens John Wallington, die de tocht voor Konyukhov coördineerde, waren de laatste uren van de vlucht “memorabel”, maar waren de eerste tien dagen van de vlucht “verschrikkelijk”. Dat had dan vooral te maken met de extreme weersomstandigheden, met stormen en hevige winden die de ballonvaarder moest trotseren.

De Rus Konyukhov is met zijn ballonvaart niet aan zijn eerste avontuur toe. Hij stond eerder al zowel op de Noord- als op de Zuidpool en op de top van de Mount Everest. Hij verbeterde eerder ook al het record voor een soloreis rond de wereld in een boot van 27 meter.

bron: Belga