“Regering mist zelfkritiek”

Regering mist zelfkritiek

Een kritisch denkoefening zou een goede zaak kunnen zijn, maar de federale regering mist zelfkritiek. Dat zegt Groen in reactie op het ‘zomerseminarie’ van de federale regering. Het was niet meer dan een “promo-moment”, besluit de oppositiepartij. Volgens de groenen wil de regering-Michel “hardnekkig aantonen dat ze het grote gelijk heeft”. “Van die houding wordt de doorsnee Belg het slachtoffer. Door hardnekkig vast te houden aan oude recepten maakt deze regering van België een land met meer ongelijkheid en meer vervuiling”, oordeelt Kamerfractieleider Kristof Calvo.
Michel blijft euforisch over de taxshift, maar de realiteit is minder rooskleurig, vervolgt hij. “De taxshift is nog niet gefinancierd, maar de facturen voor de mensen zijn er nu al. En de lastenverlaging komt pas later op kruissnelheid”, aldus Calvo. “Voor meer en meer landgenoten komt de belofte van ‘kracht van verandering’ in de feiten neer op de kracht van de achteruitgang. De werkzaamheidsgraad daalt, het aantal leefloners piekt en Belgen zijn vaker ziek.”
Groen noemt de bijeenkomst van de regering “weggesmeten geld”. “De ministers hadden beter al een goed boek gelezen dan elkaar te bestoefen in het kasteel van Hertoginnedal. Of ze hadden een keer met gewone mensen moeten praten in plaats van zich met elkander op te sluiten.”
Nochtans waren de thema’s van dit seminarie wel de juiste, erkennen de groenen. “Jobs, veiligheid en de plek van België in Europa en de wereld. Wel vergat de federale regering opnieuw een grote uitdaging: ons leefmilieu, de blinde vlek van deze regering”, besluit Calvo. De ecologisten blijven ook hameren op een eerlijke bijdrage van de grootste vermogens. “Want het kan en moet anders: eerlijker, menselijker en gezonder.”

bron: Belga