Regering-Michel is allesbehalve verantwoordelijk bezig

Regering-Michel is allesbehalve verantwoordelijk bezig
Regering-Michel is allesbehalve verantwoordelijk bezig

De PS geeft vanmiddag volop tegengas terwijl de federale regering haar realisaties in de verf zet met een tussentijdse balans na twee jaar aan de macht. Volgens de Franstalige socialisten zijn premier Charles Michel en zijn ploeg allerminst verantwoordelijk bezig. In een analyse van een tiental pagina’s lijst de PS onder meer een reeks ingrepen op die de Belgen “zeer zwaar treffen”. De socialisten spreken van de indexsprong, de verhoging van de pensioenleeftijd, zwaardere taksen op consumptie, inkomensverlies voor deeltijds werkenden, duurdere consultaties bij bepaalde specialisten, een beperking van de toegang tot justitie en een verzwakking van de openbare dienstverlening.

Bovendien besluit de PS dat de resultaten – ondanks die inleveringen – uitblijven. De socialisten blijven erbij dat nog 6,6 miljard euro gezocht moet worden om de taxshift te financieren, bovenop 3,15 miljard die nodig is om tegen 2018 aan te knopen met een evenwicht. Tel daar de tegenvallende en onzekere fiscale inkomsten bij en de PS komt uit op een gat van nog zo’n 10 miljard euro dat de regering in 2017 en 2018 zal moeten dichten.

Tegelijk blijft ook de jobcreatie onder de verwachtingen, aldus de PS. Vergelijk je de huidige vooruitzichten van het Planbureau met die van net voor de start van deze regering, dan blijft het nettoresultaat van de regering-Michel volgens de socialisten steken op slechts 16.000 jobs. Bovendien gaat het onder meer om flexijobs die niemand uit de werkloosheid halen, aangezien het gaat om mensen die bovenop een hoofdjob bijklussen in de horeca.

Slotsom volgens de PS: met 16.000 extra jobs gecreëerd door een indexsprong en lagere werkgeversbijdragen die samen goed waren voor 4,237 miljard euro, bedraagt het prijskaartje per job 265.000 euro.

Bron: Belga