Overheid is contact verloren met zuidpoolbasis

Overheid is contact verloren met zuidpoolbasis

Vanuit België is sinds mei het contact met de zuidpoolbasis Prinses Elisabeth verloren, berichten de kranten L’Echo en La Libre Belgique vanmorgen. Oorzaak is een probleem met de energiebevoorrading. Over het poolstation ligt de overheid al geruime tijd in conflict met wetenschapper Alain Hubert. “We zijn effectief het contact met de basis verloren. Dat is het gevolg van een probleem met de elektriciteit. Ter plaatse is er een windmoleninstallatie die in plaats van elektriciteit produceert, energie verbruikt”, zegt de woordvoerder van bevoegd staatssecretaris Elke Sleurs aan L’Echo. “We weten niet wat er is misgegaan. Of het om een technisch effect gaat of om sabotage”. Volgens de woordvoerder was Alain Hubert de laatste die op de zuidpoolbasis aanwezig was.

Hubert haalt in de krant La Libre Belgique uit naar AntarctiQ, het bedrijf dat de regering als externe partner aanstelde voor toekomstige expedities. “Op de basis werken drie van de negen windmolens niet, dat is nog nooit gebeurd. AntarctiQ is het contact verloren omdat ze technisch incompetent zijn. We zullen pas in november weten wat er is misgegaan, als men opnieuw naar de zuidpoolbasis afreist”, zegt de poolreiziger.

Zijn advocaten verwijten de staat ook de software te hebben gehackt en codes te hebben gewijzigd. “De Internationale Poolstichting (IPF) en zijn ingenieurs zijn nu niet meer in staat om hulp te verlenen, want de overheid weigert om de nieuwe codes te geven”, luidt het in L’Echo.

bron: Belga