Kerry bevestigt NAVO-engagement van VS na uitspraken Trump

Kerry bevestigt NAVO-engagement van VS na uitspraken Trump
Kerry bevestigt NAVO-engagement van VS na uitspraken Trump

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft donderdag de regels van het engagement van zijn land in de NAVO bevestigd. Hij deed dat na de uitspraken van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die stelde dat hij als president de andere NAVO-landen niet onvoorwaardelijk zou steunen wanneer ze worden aangevallen. In een gesprek met de New York Times van woensdag stelde Trump zich vragen bij het NAVO-lidmaatschap van de VS. Zo wil hij als president de andere 27 NAVO-landen niet onvoorwaardelijk steunen wanneer ze worden aangevallen, maar eerste nagaan wat het land in kwestie heeft bijgedragen aan de alliantie. Dat gaat in tegen artikel 5 van het NAVO-verdrag, dat stelt dat een aanval op één van de landen een aanval is op alle leden en dat alle betrokken landen ook zullen samenwerken om de aanvaller af te weren.
Kerry reageerde tijdens een persconferentie dat hij weigert in “de race naar het Witte Huis te stappen”, en dat hij “niet aan politiek” doet. Aan het slot van een vergadering in Washington met de landen die deel uitmaken van de internationale coalitie tegen terreurgolf Islamitische Staat, stond de buitenlandsminister er echter op om “het politieke beleid tegenover de NAVO opnieuw te bevestigen”, zodat “onze partners van de NAVO weten wat onze positie is”. “Deze administratie, zoals alle administraties -Republikeins of Democratisch- sinds 1949 blijft volledig betrokken bij de Alliantie op vlak van onze verplichtingen rond veiligheid, conform artikel 5.”
Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg riep Trump eerder op de dag op tot “solidariteit”, een “essentiële waarde”. “We beschermen elkaar”, stelde hij.

Bron: Belga