Jambon “blij dat we niet wegblijven van evenementen als Gentse Feesten”

Jambon "blij dat we niet wegblijven van evenementen als Gentse Feesten"

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) is tevreden dat het publiek niet massaal wegblijft van grote evenementen, zoals de Gentse Feesten, omwille van terreurniveau 3. “We moeten ons veiligheidssysteem aanpassen aan de terroristen, niet onze agenda”, zei Jambon na een werkbezoek aan de commandopost van de Gentse politie. “De Gentse Feesten is een geweldig begrip, al vele jaren, maar in de aparte tijden waarin we nu leven, gaat de zorg van de minister van Binnenlandse Zaken en de veiligheidsdiensten in de eerste plaats uit naar het feit dat het om een grote concentratie van volk gaat”, zei Jambon, herinnerend aan het terreurniveau drie voor evenementen. “Dit stelt de veiligheidsdiensten voor een bijzondere verantwoordelijkheid.”

Minister Jambon kreeg vrijdagnamiddag een rondleiding in de commandopost van de lokale politie en verklaarde dat hij zag hoe professioneel het eraan toe ging. “Het is spectaculair om te zien hoe je tot in detail beelden kan binnenhalen”, haalde de minister het tijdelijk camerasysteem als voorbeeld aan.

De minister is ook tevreden dat het publiek niet massaal wegblijft. “Ik zou het juist erg vinden als het publiek wegblijft omwille van de terreurdreiging. We moeten ons veiligheidssysteem aanpassen aan de terroristen, niet onze agenda”, klonk het.

Jambon verklaarde tot slot dat hij het wel spijtig vond dat zoveel geïnvesteerd moet worden in veiligheid. “Maar we moeten het doen, het is de eerste verantwoordelijkheid van de overheid.”

De Gentse burgemeester Daniël Termont (sp.a) herinnerde eraan dat de Gentse Feesten al langer over een goed uitgebouwd basisveiligheidsplan beschikten, maar daar dit jaar daar nog bijkomende oefeningen aan koppelden. Burgemeester Termont dankte ook de federale politie voor het leveren van extra manschappen, een gespecialiseerde hond, gepantserde voertuigen en op sommige momenten ook een helikopter.

bron: Belga