Belgische schuld opnieuw bij sterkste stijgers in Europa

De Belgische staatsschuld was in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw bij de sterkste stijgers in Europa, blijkt uit cijfers van Eurostat. Enkel de Bulgaarse schuld kende een grotere stijging ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015. Onze staatsschuld steeg in eerste kwartaal tot 109,2 procent van het bruto binnenlands product. Daarmee heeft België niet de grootste schuld, die plaats is nog steeds weggelegd voor Griekenland, met 176,3 procent van het bruto binnenlands product. Italië en Portugal volgen op plaatsen twee en drie.

Ons land is echter wel de tweede grootste stijger in vergelijking met een kwartaal eerder, enkel Bulgarije kende een grotere stijging, al bedraagt de schuld van dat land slechts 30,3 procent. Litouwen en het Verenigd Koninkrijk kenden de grootste daling.

In de hele eurozone daalde de staatsschuld van 91,7 procent in het laatste trimester tot 90,7 procent. Ook het begrotingstekort ging omlaag, van 2,3 procent in het laatste kwartaal tot 1,6 procent.

De eurolanden hebben onderling afgesproken dat de staatsschuld niet hoger mag zijn dan 60 procent van het bbp. Afgezien van Luxemburg en enkele latere toetreders tot de muntunie in Oost-Europa voldoet geen enkele lidstaat aan die norm.

bron: Belga