Dodelijke schietpartij zet München in rep en roer

Firefighters are seen following shootings at a shopping mall (the Olympia Einkaufzentrum (OEZ) ) on July 22, 2016 in Munich. At least six people are believed to have been killed in a shooting rampage in a shopping centre in the German city of Munich, a police source said. / AFP PHOTO / dpa / Matthias Balk / Germany OUT

Bij een schietpartij in het winkelcentrum OEZ (Olympia-Einkaufszentrum) in München zijn vrijdag in de late namiddag minstens acht dodelijke slachtoffers gevallen. Tot drie daders zouden daarvoor verantwoordelijk zijn. Zij worden opgespoord.

Rond 18u zou een oproep zijn binnengekomen bij de nooddiensten. Daarop haastten politiemensen van overal in de Beierse hoofdstad zich naar de plaats van het incident. Er werd ook opgeroepen om niet naar de plaats van de schietpartij te komen en bewoners kregen het advies om binnen te blijven. Het openbaar vervoer kwam stil te liggen.

De politie sprak van “een acute staat van terreur” en de daders zouden op de vlucht zijn met geweren. De stad München riep de staat van alarm uit. “Deze moorddadige aanval raakt me diep”, reageerde ook de Duitse president Joachim Gauck.

De speurders hebben (nog) geen aanwijzingen voor een islamistische achtergrond van de schietpartij. “Daarvoor is het nog veel te vroeg”, aldus een politiewoordvoerder.