Tour - Thomas De Gendt geeft strijd om de bollen op

door
Belga
Leestijd 2 min.

Thomas De Gendt verraste met een zesde plaats in de tijdrit naar Megève. "Ik voel opnieuw kracht in de benen", verklaarde de renner van LOtto Soudal . "Ik wil de komende dagen zeker nog iets proberen. Maar de bergtrui? Neen, die strijd geef ik op." "Heb ik de beste tijd? Ach zo?", reageerde De Gendt verrast meteen na aankomst. "Andere jongens zullen er nog wel voorbij komen. Ik hoop op een plaats in de top tien."

Nochtans was De Gendt niet van plan geweest om het volle pond te geven, temeer hij zich de voorbije dagen niet al te best voelde, maar de Waaslander voelde meteen bij de start dat het goed zat. "Ja, ik wist ook wel dat er 5.000 euro te verdienen was voor de beste tijd op de Côte de Domance. Dus heb ik echt wel alles gegeven in het begin (uiteindelijk ging het geld naar Richie Porte die nog sneller de klim opreed, net zoals Dumoulin en Yates), niet dat het zo belangrijk is, maar het was toch wel een mooie stimulans. Voor mij was vooral van belang dat ik opnieuw voelde dat ik kracht in de benen had. Dat geeft hoop voor wat nog komt."

Als hij wil kan De Gendt een stukje tijdrijden. Zo werd hij derde, eigenlijk vierde, maar Contador werd later geschrapt, in de tijdrit naar Grenoble in de Tour van 2011 en ook in de tijdrit in Mont-Saint-Michel van 2013 werd hij derde. "Ja, ik rijd wel graag tegen de klok als ik me goed voel. In een Tour is een tijdrit ook anders dan in andere wedstrijden, vooral na twee weken koers. Sommige specialisten zijn moe en komen niet goed voor de dag, de klassementsrenners willen het net goed doen en soms kan ik als middelmatige tijdrijder daar dan van profiteren en een mooi resultaat neerzetten."

De Gendt geeft de strijd om de bollentrui wel op. Hij staat tweede met 90 punten, Majka telt er 173. "Ik heb die trui uit mijn hoofd gezet. Eigelijk had ik gehoopt dat Majka al mathematisch zeker was van de bollentrui, dan zou Tinkoff minder op mijn wiel rijden. Dat is vervelend, ik kan niets doen in de koers en hem kloppen lijkt me moeilijk, hij klimt beter dan mij. Dus ik hoop dat hij snel zekerheid heeft, dan krijg ik wat meer vrijheid. Ik wil gewoon nog eens mee gaan in een ontsnapping. Ik wil nog iets proberen in die twee Alpenritten en hopelijk ziet hij me niet meer als een bedreiging. Ik heb zes dagen met die trui mogen rijden, dat was al een heel mooie ervaring."

.

bron: Belga