Belgische bands met internationale allure

Vlamingen zijn verknocht aan wild gitaargeweld, terwijl Walen van Franse rap en hiphop houden. Dat soort clichés ligt aan de basis van de diepe verdeeldheid die het Belgische muzieklandschap typeert. Gelukkig bestaan er ook nog uitzonderingen die de regel bevestigen. Deze bands wisten ook aan de andere kant van de taalgrens een doorbraak te forceren.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Door Mare Hotterbeekx en Pierre Jacobs

Waalse bands in Vlaanderen

Stromae

De Belgisch-Rwandese Paul Van Haver behoeft weinig introductie. Zijn Franstalige elektropop, opvallende kledinglijn en eigenzinnige videoclips oogsten nationaal en internationaal succes.

Het parcours? De Brusselse Paul Van Haver startte in 2001 zijn muzikale carrière als rapper, maar brak pas in 2010 definitief door als Stromae.

Het bekendste nummer? ‘Alors on danse'

De opvallendste carrièrewending? Voor de opnames van de videoclip ‘Formidable' vertoonde Stromae zich in 2013 compleet lazarus op straat. De beelden gingen in een mum van tijd de hele wereld rond, met een nummer 1-hit in zowel ons land als in Frankrijk tot gevolg.

Girls in Hawaii

Girls in Hawaii staan al bijna vijftien jaar synoniem voor de typisch Belgische indierock die in heel Europa wordt gesmaakt.

Het parcours? Girls in Hawaii werd in 2002 op de kaart gezet door de luisteraars van Studio Brussel, die de band uitriepen tot de winnaar van een demowedstrijd die de zender organiseerde.

Het bekendste nummer? ‘Misses'

De opvallendste carrièrekeuze? De 35-jarige verjaardag van de AB werd gevierd met een duoconcert van Girls in Hawaii en Intergalactic Lovers in aanwezigheid van niemand minder dan koning Filip en koningin Mathilde.

Alice on the roof

De catchy popdeuntjes van de Luikse Alice Dutoit klinken internationaal genoeg om zowel de Walen als de Vlamingen te bekoren. Al zit haar vrolijke, lichtroze haardos daar vast ook voor iets tussen.

Het parcours? In 2014 bereikte Dutoit de halve finale in The Voice Belgique. Dat leverde haar genoeg contacten op om volop te beginnen aan haar succesvolle debuutplaat ‘Higher' die sinds januari in de rekken ligt.

Het bekendste nummer? ‘Easy come, easy go'

De opvallendste carrièrekeuze? Op haar 18de trok Dutoit in haar eentje naar de Amerikaanse staat Oregon om er zelfvertrouwen op te doen en Engels te leren. Niet toevallig twee basisvaardigheden die ze nodig had om haar carrière te lanceren.

Puggy 

Puggy is een Belgische poprockgroep met wortels in Zweden, Engeland en Frankrijk. Het trio woont, werkt en leeft echter in Brussel en is om die reden op en top Belgisch.

Het parcours? Na een ontmoeting aan het conservatorium in Antwerpen in 2005 besloot het trio samen verder te gaan als Puggy. Hun populariteit scheert vooral hoge toppen in Frankrijk en Wallonië, maar begin deze zomer mochten ze ook afsluiten op Rock Werchter.

Het bekendste nummer? ‘How I needed you'

De opvallendste carrièrekeuze? Het trio heeft de gewoonte om af en toe een loopje te nemen met de werkelijkheid en journalisten blaasjes wijs te maken over de groepsnaam, hun songteksten of inspiratiebronnen. Geloof dus niet zomaar alles wat je leest.

Ghinzu 

De Brusselse groep Ghinzu levert al een dikke vijftien jaar Belgische rock van de bovenste plank. Na vijf jaar doodse stilte maakten ze dit jaar hun retour.

Het parcours? Het heeft enkele jaren geduurd voordat Ghinzu de harten van het Belgische publiek wist te veroveren. Hun debuutplaat brachten ze uit op hun eigen label, Dragoon, maar het duurde nog zo'n vier jaar voor ze voor het eerst in een uitverkochte AB mochten spelen. De rest is intussen geschiedenis.

Het bekendste nummer? ‘Do you read me'

De opvallendste carrièrekeuze? Normale optredens zijn voor doetjes, tijdens concerten haalt Ghinzu alles uit de kast. Naast pruiken en ander verkleedmateriaal is er ook regelmatig een Star Wars-wrobot van de partij.

Roscoe

De ingetogen, persoonlijke muziek van de Luikse band Roscoe laat zelfs de koelste kikker niet onberoerd.

Het parcours? Met hun debuutplaat ‘Cracks' oogstte Roscoe in 2012 tal van lovende kritieken. Het publiek volgde al bliksemsnel, met tientallen uitverkochte zalen tot gevolg.

Het bekendste nummer? ‘Nights'

De strafste stoot? Zowel in hun songteksten als in hun interviews kiest Roscoe voor het soort radicale eerlijkheid waarbij de gemiddelde mens zich ogenblikkelijk ongemakkelijk voelt. Wanneer je naar hun teksten luistert, luister je naar de zorgen van hun ziel. En daar is moed voor nodig.

Vlaamse bands in Wallonië

Dimitri Vegas & Like Mike

Dimitri Vegas & Like Mike toveren Electronic Dance Music (EDM) uit hun draaiknoppen die de hele planeet rondgaat.

Het parcours? De broertjes Thivaios uit Willebroek zijn sinds 2003 kind aan huis in Ibiza en vanaf 2011 een van dé pijlers van Tomorrowland. Intussen werkten ze samen met klinkende namen als Steve Aoki, Martin Garrix en Diplo.

Het nummer? ‘Feedback'

De strafste stoot? In 2015 zette DJ Magazine hen op de eerste plaats in het jaarlijkse klassement van de populairste dj's.

Lost Frequencies

Felix De Laet, als Lost Frequencies, is de eerste Belg ooit die op nummer één stond in de Britse hitlijst. Dat zegt genoeg, niet?

Het parcours? Felix De Laet is een 23-jarige Brusselse dj en producer. Hij heeft nog geen album uit, maar zijn eerste singles stonden op nummer 1 in België, Duitsland, Oostenrijk, het Verenigd Koninkrijk, Zweden…

Het nummer? ‘Are you with me'

De strafste stoot? Bijna 186 miljoen views op YouTube voor ‘Are you with me' en 119 miljoen voor ‘Reality'.

Soulwax

De broers Dewaele, afkomstig uit Gent, veranderen alles wat ze aanraken in goud. David en Stephen Dewaele zijn ook als dj-duo actief onder de naam 2ManyDJs.

Het parcours? De Dewaele-broers begonnen in 1996 aan hun verovering van België met de rockplaat ‘Leave the Story Untold'. Als 2 Many DJ's gaat ook de rest van de planeet voor de bijl en spelen ze op de grootste festivals ter wereld. Hun geheim? De kunst om de meest onwaarschijnlijke nummers aan elkaar te mixen.

Het nummer? ‘NY Lipps'

De strafste stoot? Voor de soundtrack van de film ‘Belgica' van Felix Van Groeningen creëerden de Dewaeles een tiental fictieve bands.

The Subs

Fans van dit duo zijn zonder twijfel gespecialiseerd in headbangen. Wie ze nog niet kent, zal het snel leren.

Het parcours? The Subs (als duo of trio) is het project van Jeroen De Pessemier, alias Papillon, en Wiebe ‘Tonic' Loccufier. Sinds 2008 hebben ze drie platen op de teller staan en bouwden ze een stevige reputatie van zalen in lichterlaaie te zetten met vette beats en stagediving.

Het nummer? ‘Fuck that shit'

De strafste stoot? De single ‘Concorde' uit 2014 featuring… de Franse acteur Jean-Pierre Castaldi.

Woodie Smalls

Woodie Smalls is als nieuwkomer in de Belgische hiphopscene bezig aan een steile opmars met zijn Amerikaans klinkende rap.

Het parcours? Sylvestre Salumu uit Sint-Niklaas haalt straf uit met een krachtige, vloeiende flow in perfect Engels en laat zich gretig inspireren door de Amerikaanse old school.

Het nummer? ‘Champion Sound'

De strafste stoot? Een ‘kleine' rapper van 2 meter die ongetwijfeld een grote meneer wordt.

Selah Sue

De Verenigde Staten hebben Queen B, wij hebben Selah Sue, de prinses van de Raggamuffin.

Het parcours? Na haar studies psychologie breekt Sanne Putseys, alias Selah Sue, in 2011 definitief door met de release van haar gelijknamige plaat (platina). Ze zette toen al twee jaar lang de grootste podia van het land in vuur en vlam. Haar combinatie van neosoul en ragga is een schot in de roos en haar album ‘Reason' bereikt de top 3 van de Franse charts.

Het nummer? ‘Crazy Vibes'

De strafste stoot? Ze opende voor Prince in Antwerpen in 2010.

Kris Dewitte

Hooverphonic

Rockband Hooverphonic mag al sinds het begin rekenen op internationale erkenning.

Het parcours? 1996, triphop is op de piek van zijn populariteit. Net op dat moment releaset Hooverphonic – toen nog Hoover - zijn debuutplaat ‘A New Stereophonic Sound Spectacular'. De single ‘2Wicky' wordt meteen opgepikt door de Italiaanse regisseur voor zijn film ‘Stealing Beauty'. Er volgden nog acht platen met een ellenlange lijst hits.

Het nummer? ‘Jackie Cane'

De strafste stoot? Hooverphonic versleet intussen al vijf zangeressen.

 

Beluister gratis de “21 juli” playlists van Metro en Deezer!

Speciaal voor onze lezers slaan metro en Deezer, de digitale streaming service voor muziek, de handen in elkaar! Maak een echt feest van deze nationale feestdag met 2 exclusieve playlists, goed voor 4 uur muziek. “100% Belgisch” bundelt de fijnste muziek van eigen bodem: van Lost Frequencies tot Tourist LeMC en “vuurwerk” is een fijne afsluiter met nummers van Netsky, Major Lazer, Tinie Tempah en vele anderen. Wat moet je doen? Surf naar Deezer.com of download de Deezer app (voor android en iOS), meld je aan of maak een account aan (dit is gratis). Zoek “Metro België” via de zoekmotor, daar vind je de playlists.