In Israël kunnen parlementsleden voortaan mandaat verliezen wegens racisme

In Israël kunnen parlementsleden voortaan mandaat verliezen wegens racisme
In Israël kunnen parlementsleden voortaan mandaat verliezen wegens racisme

Het Israëlische parlement heeft een omstreden wet goedgekeurd waarmee volksvertegenwoordigers uit de Knesset kunnen worden uitgesloten. Een parlementslid kan zijn mandaat verliezen wegens het aanzetten tot racisme of de ondersteuning van de gewapende strijd tegen Israël. Arabische politici voelen zich geviseerd. Dat meldt de Israëlische radio woensdag. Volgens de wet moet de uitsluiting van een afgevaardigde worden goedgekeurd door 90 van de in totaal 120 parlementsleden. Het uitgesloten parlementslid wordt dan, volgens de nieuwssite Ynetnews, door de volgende kandidaat op de partijlijst vervangen.

Het voorstel botst op kritiek. “Arabische afgevaardigden van wie de daden en de uitspraken niet kunnen rekenen op de welwillendheid van de politieke meerderheid, zullen de eerste slachtoffers van de wet zijn”, zegt de advocate Debbi Gild-Hajo van de Israëlische burgerrechtenorganisatie Acri. Volgens haar gaat de wet in tegen “de beslissende pijlers van de democratie: het recht op vrije meningsuiting, het recht te kiezen en verkozen te worden en het recht te vertegenwoordigen”.

In februari werden drie Arabische Knesset-leden geschorst na een ontmoeting met de families van Palestijnse aanslagplegers. Ze mochten vier maanden lang niet aan de vergaderingen deelnemen, maar wel stemmen.

Bron: Belga