Trump belooft Republikeinen op Conventie dat hij “zo hard zal winnen”

Trump belooft Republikeinen op Conventie dat hij
Trump belooft Republikeinen op Conventie dat hij "zo hard zal winnen"

“We gaan winnen. We gaan zo hard winnen.” Dat zei Donald Trump, de vermoedelijke Republikeinse presidentskandidaat, maandagavond tijdens een verrassingstoespraak op de Conventie in Cleveland. Hij maakte daarna plaats voor zijn vrouw Melania, die verklaarde dat haar echtgenoot “klaar is om dit land te dienen en te leiden als de volgende president van de Verenigde Staten”. “Hij is hard wanneer hij dat moet zijn, maar hij is ook vriendelijk, eerlijk en zorgzaam”, bewierookte Melania haar echtgenoot. “Die vriendelijkheid wordt niet altijd opgemerkt, maar iedereen kan ze hier zien. Dat is een van de redenen waarom ik verliefd op hem ben geworden.” Ze benadrukte ook dat “Donald alle mensen wil vertegenwoordigen, niet slechts enkelen van hen” en wees op haar eigen migratieachtergrond in een poging om Trumps controversiĆ«le uitspraken over migranten goed te praten.

Ook de andere sprekers op de eerste dag van de Conventie beschreven Trump als een sterke leider die de Amerikanen zal beschermen tegen islamistische terroristen, illegale immigranten en criminelen. “Vandaag vertrouwen onze bondgenoten ons niet meer, vrezen onze tegenstanders ons niet meer en beramen onze vijanden complot tegen ons. Dat is niet per ongeluk gebeurd”, zei Mike McCaul, die de Homeland Security Committee van het congres leidt.

De Trump-campagne zette bovendien in op het contrast tussen Trump en zijn vermoedelijke tegenstander Hillary Clinton. Zo kwam de moeder van een slachtoffer van aanslag op het Amerikaans consulaat in Benghazi, toen Clinton minister van Buitenlandse Zaken was, aan het woord. “Voor dit verlies beschuldig ik Hillary Clinton”, zei ze. “Ik heb al verschillende keren aan Hillary Clinton gevraagd om mij de echte reden te vertellen waarom mijn zoon dood is. Ik wacht nog steeds.”

Daarnaast beschreven verschillende sprekers hoe familieleden werden gedood door illegale immigranten of door aanvallen in de buurt van de “onveilige grens met Mexico”, waar Trump een muur wil bouwen om illegale migranten tegen te houden.

Ondanks de positieve toespraken over Trump, is de Conventie maandag met een valse noot begonnen. Bij de goedkeuring van het reglement van de Conventie kwamen enkele tegenstanders in opstand. Zij wilden een exacte telling van de stemmen tegen het reglement, in de hoop om de regels te laten veranderen zodat ze voor een andere kandidaat dan Trump kunnen stemmen. De voorzitter van de Conventie ging daar echter niet op in, waarop een deel van de afgevaardigden de zaal verliet.

Bron: Belga