Filipijnen verwerpen onderhandelingen die ingaan tegen beslissing Arbitragehof

Filipijnen verwerpen onderhandelingen die ingaan tegen beslissing Arbitragehof

De Filipijnen hebben het Chinese aanbod afgewezen om bilaterale onderhandelingen over de Zuid-Chinese Zee op te starten, omdat Peking wilde dat er geen rekening zou worden gehouden met de uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage. Dat heeft de regering in Manilla laten weten. Het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag had vorige week na een klacht van de Filipijnen geoordeeld dat de formaties in de Zuid-Chinese Zee eigenlijk riffen of rotsen zijn, en dus geen eilanden. Daardoor heeft China “geen juridische basis” om een claim te leggen op het strategische belangrijke gebied dat zich 300 kilometer ten westen van de Filipijnen bevindt.

In de marge van de Aziatisch-Europese Vergadering (Asem) in Mongolië had Peking vorige week aan de Filipijnen voorgesteld om opnieuw over de zaak te onderhandelen. “Er is ons gevraagd open te staan voor bilaterale onderhandelingen, waarbij geen rekening wordt gehouden met de uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage”, zo verklaarde de Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken Perfecto Yasay in een dinsdag uitgezonden tv-interview. “Ik heb geantwoord dat dit niet in lijn ligt met onze grondwet en met onze nationale belangen.”

Zijn Chinese ambtgenoot Wang Yi zou ook gewaarschuwd hebben voor een mogelijke “confrontatie” tussen beide landen wanneer de Filipijnen ervoor zouden kiezen de beslissing van het Arbitragehof tot uitvoering te brengen, zo deelde Yasay nog mee.

China had eerder al duidelijk gemaakt dat het de uitspraak van het Permanente Hof van Arbitrage “van nul en generlei waarde” vindt.

bron: Belga