Coalitiepartners fluiten Peeters terug over flexibele werkweek

Coalitiepartners fluiten Peeters terug over flexibele werkweek

De N-VA en Open Vld zijn niet opgezet met de voorstellen van minister van Werk Kris Peeters (CD&V) over de flexibilisering van de 38 urenweek. De coalitiepartners vinden dat Peeters’ voorstellen te complex zijn en dat de flexibilisering de bedrijven te veel geld dreigt te kosten. Dat schrijft De Tijd dinsdag. Wie voltijds werkt, moet in ons land 38 uur per week werken. Die 38 uur is echter een gemiddelde dat per kwartaal moet worden gehaald. In sommige weken kunnen bedrijven hun werknemers wat meer laten werken, in andere wat minder. In april sprak de regering-Michel af om het gemiddelde van 38 uur op jaarbasis te berekenen, wat bedrijven meer flexibiliteit geeft.

In het wetsontwerp dat Peeters vrijdag aan de sociale partners en zijn coalitiepartners heeft bezorgd, voert de CD&V-vicepremier evenwel enkele drempels in. “Peeters verbindt tal van voorwaarden en procedures aan de flexibilisering van de 38 urenweek waardoor ze voor werknemers én werkgevers een kluwen wordt. Ik vrees dat veel bedrijven de flexibilisering op die manier niet zullen gebruiken”, zegt N-VA-Kamerlid Zuhal Demir.

Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert maakt zich zorgen over de kostprijs voor de bedrijven. Als ondernemingen hun personeel meer dan 40 uur per week laten werken, zullen ze voor de extra gepresteerde uren extra loon moeten uitbetalen. “Dat is vreemd, want de meeruren in de ene week worden in een andere week gecompenseerd doordat de werknemer minder moet werken”, zegt Lachaert.

In een gesprek met De Standaard gaat Lachaert nog een stap verder: het wetsontwerp van Peeters is onaanvaardbaar, de tekst moet op de schop. “Als je ziet hoeveel toegevingen de vakbonden eisen, moeten we de vraag durven stellen of het nog wel de moeite is om door te gaan met deze tekst? Het antwoord is wat ons betreft duidelijk: neen.”

bron: Belga