Brits parlement stemt voor vernieuwing nucleair programma Trident

Brits parlement stemt voor vernieuwing nucleair programma Trident

Het parlement in Groot-Brittannië heeft maandagavond de vernieuwing van het Britse nucleaire arsenaal goedgekeurd met 472 stemmen tegen 117. De vernieuwing van de nucleaire Trident-duikboten zal minstens 31 miljard pond (37 miljard euro) kosten. Volgens The Guardian zou het zelfs gaan over 40 miljard pond. De stemming was een belangrijke test voor Labour-leider Jeremy Corbyn, die binnen zijn partij onder vuur ligt. Het programma omvat vier onderzeeërs die uitgerust zijn met ballistische raketten (van het type Trident II D-5) die kernkoppen kunnen dragen. De schepen zullen nu geleidelijk aan vervangen worden.
Staatssecretaris voor Defensie Michael Fallon verklaarde voor het parlement dat nucleaire bedreigingen wereldwijd groeien en dat het Trident-programma “twijfel zaait in de hoofden van onze tegenstanders”, aldus BBC. Ook premier Theresa May sprak zich uit voor de vernieuwing, en verklaarde zonder enige terughoudendheid dat ze de nucleaire knop zal indrukken als dat nodig is, waardoor 100.000 mensen gedood zouden worden.
Labour-leider Corbyn is tegen de vernieuwing van het programma. Hij beschouwt de nucleaire afschrikking als het “dreigen met massamoord”. “Welke dreiging is er momenteel die de dood van een miljoen mensen zou rechtvaardigen?”, vroeg hij zich af.
Toch stemden de meeste parlementsleden van Labour voor de vernieuwing, wat nogmaals bewijst dat de partij diep verdeeld is en Corbyn veel tegenstanders heeft binnen zijn eigen troepen. Van de 230 afgevaardigden stemden er 140 voor de vernieuwing, 47 anderen stemden tegen, terwijl de rest afwezig was of zich onthield.
Voor het parlementsgebouw hadden zich maandag manifestanten verzameld om te protesteren tegen het Trident-programma, aldus Evening Standard op zijn website. Het protest is vreedzaam verlopen.

bron: Belga