Opnieuw tienduizenden Venezolanen naar Colombia om inkopen te doen

Opnieuw tienduizenden Venezolanen naar Colombia om inkopen te doen
Opnieuw tienduizenden Venezolanen naar Colombia om inkopen te doen

Afgelopen weekend zijn opnieuw tienduizenden Venezolanen de Colombiaanse grens overgestoken om levensmiddelen en medicatie te kopen, die in hun eigen land niet meer voldoende voorhanden zijn door de economische crisis. Het was de tweede keer dat de grens tussen de twee landen, die al een jaar gesloten is, werd opgengesteld om de Venezolaanse burgers de kans te geven om inkopen te doen. Volgens de directeur van de Colombiaanse migratiediensten zouden zondag tot 75.000 mensen de grens oversteken naar de grensstad Cucuta. Zaterdag ging het om 44.000 mensen. De Colombiaanse overheid liet weten dat ze een speciaal konvooi naar Cucuta had gestuurd om de supermarkten te bevoorraden, met voornamelijk suiker, olie en bloem, de producten die het meest gegeerd zijn.
Vorige week staken ook al 35.000 mensen de grens over, nadat de Venezolaanse Nicolas Maduro de toelating had gegeven om een voetgangersbrug te openen tussen beide landen. Die beslissing kwam er nadat 500 Venezolanen de grens hadden bestormd om inkopen te kunnen gaan doen.
De regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro sloot de grensovergangen af in augustus 2015 na een grensconflict met Colombia, waarbij 3 doden vielen. De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken liet eerder deze maand al weten dat Colombia bereid is om de humanitaire corridor naar Venezuela uit te breiden om zo de impact van de economische crisis in het buurland te beperken.
Venezuela heeft te kampen met een diepe economische crisis door de val van de olieprijzen. Daardoor zijn er onvoldoende middelen om voldoende import te verzekeren, waardoor er een tekort is aan levensmiddelen. Daarnaast is het land verwikkeld in een politieke crisis, sinds de oppositie bij de vorige verkiezingen een meerderheid behaalde in het parlement. President Maduro beschuldigt die oppositie ervan dat ze de economische crisis in de hand heeft gewerkt.

Bron: Belga