Nog 74 mensen in ziekenhuis na aanslag in Nice

Nog 74 mensen in ziekenhuis na aanslag in Nice

Na de aanslag in Nice, die aan 84 mensen het leven kostte, worden nog steeds 74 mensen verzorgd in het ziekenhuis. Dat meldde François Molins, de procureur van Parijs, maandag op een persconferentie. Van hen liggen er 28 op de intensieve zorg en verkeren er 19 in kritieke toestand. Daarnaast gaf Molins aan dat al 71 van de 84 dodelijke slachtoffers geïdentificeerd konden worden en dat al 52 lichamen zijn vrijgegeven om begraven te worden. Molins kon maandag ook bevestigen dat de dader van de aanslag, Mohamed Lahouaiej Bouhlel, een 31-jarige Tunesiër die in Nice woonde, pas laat geradicaliseerd is. “Hij wordt omschreven als gewelddadig, hij dronk graag alcohol, hij had graag vrouwen en at varkensvlees”, zegt Molins. “Maar acht dagen voor de aanslag is zijn gedrag plots veranderd. Hij liet meer bepaald een baard staan om religieuze redenen.”

Tussen 1 en 13 juli had Bouhlel op het internet gezocht naar gewelddadige video’s, onder meer van de schietpartijen in Orlando en Dallas, maar ook van auto-aanrijdingen. Dat blijkt uit een analyse van zijn computer. Daarnaast vonden de speurder ook “dagelijkse zoekopdrachten naar hoofdstukken uit de Koran en religieuze gezangen” en werden ook “foto’s van lijken en foto’s met betrekking tot radicale islam aangetroffen”. “Hij had dus een duidelijke en recente interesse in de islam”, zegt Molins.

In de dagen voor de aanslag zou Bouhlel de Promenade des Anglais, waar hij op de menigte inreed met een vrachtwagen, zeker twee keer bezocht hebben. Vlak voor de aanslag zou hij in de loop van de dag op de promenade ook vier selfies hebben genomen.

bron: Belga