Groot-Brittannië wil “leidende rol” in Europa blijven spelen

Groot-Brittannië wil "leidende rol" in Europa blijven spelen

De nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson maakt zich sterk dat zijn land ook na de Brexit “een leidende rol” zal blijven spelen in de Europese samenwerking. Dat heeft hij vanmorgen gezegd voor aanvang van zijn eerste bijeenkomst met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken. “We moeten gevolg geven aan de wil van het Britse volk”, zo verwees Johnson naar het referendum van 23 juni, waarin een meerderheid van de Britse kiezers zich uitsprak voor een vertrek uit de Europese Unie. “Maar dat betekent niet dat we onze leidende rol in Europese samenwerking opgeven”, zo maakte hij duidelijk.

Volgens Johnson, die gisterenavond reeds een eerste contact had met de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini, onderstrepen de aanslag in Nice en de mislukte staatsgreep in Turkije andermaal hoe belangrijk die blijvende samenwerking met de Europese partners is.

De Europese ministers beklemtoonden weer unisono dat de onderhandelingen over het Britse vertrek pas aangevat kunnen worden wanneer de Britten formeel laten weten dat ze de EU willen verlaten en dus het veelbesproken artikel 50 van het Europese verdrag activeren. De Europeanen dringen aan op duidelijkheid, maar de nieuwe regering van premier Theresa May heeft nog geen precieze datum naar voren geschoven.

Johnson was één van de boegbeelden van de Brexit-campagne. “Het wordt alvast interessant om van iemand die zijn steun gaf aan een vertrek uit de Europese Unie te horen hoe hij het vervolg ziet. Ik neem aan dat hij bepaalde maatregelen heeft voorzien voor het geval hij zou winnen”, zo stelde de Belgische minister Didier Reynders.

bron: Belga