Couppoging Turkije – Regering roept Turken op te blijven manifesteren tegen couppoging

Couppoging Turkije - Regering roept Turken op te blijven manifesteren tegen couppoging

“Laat ons overdag gaan werken en ’s avonds onze wake voortzetten.” Dat verklaarde de Turkse premier Binali Yildirim in de nacht van zondag op maandag tijdens een toespraak in Ankara, waar, net als in andere Turkse steden, opnieuw tienduizenden mensen op straat waren gekomen. Yildirim noemt vrijdag 15 juli bovendien een “feestdag voor de democratie”. In Istanboel riep ook minister van Defensie Fikri Isik de mensen op om te blijven protesteren, omdat “het gevaar nog niet voorbij is”. Volgens hem is het belangrijk om “elke oproep van onze president met aandacht te volgen en buiten te blijven tot hij zegt: ‘het is goed, jullie kunnen weer naar huis gaan'”.
Premier Yildirim verklaarde ook nog dat de doodstraf in Turkije opnieuw zou kunnen worden ingevoerd. “We hebben jullie boodschap begrepen”, reageerde hij op eisen van de manifestanten om de doodstraf weer in te voeren. De putschisten zullen “op de strengste manier verantwoording afleggen”.
President Recep Tayyip Erdogan verklaarde zaterdag al dat de doodstraf voer is voor een parlementair debat, en zei maandagochtend aan zijn aanhangers dat hij de herinvoering van de doodstraf, die in 2004 werd afgeschaft in Turkije, overweegt. “In democratieën worden beslissingen genomen op basis van wat het volk zegt. Ik denk dat onze regering zal spreken met de oppositie en tot een beslissing zal komen. We mogen niet te lang wachten, want in dit land moeten de mensen die een staatsgreep uitvoeren de prijs betalen.”
Ondertussen werden na de mislukte staatsgreep, waarbij meer dan 290 mensen omkwamen, al 6.000 mensen gearresteerd. Persagentschap Anadolu meldde zondagavond nog dat 14 soldaten werden opgepakt, die verantwoordelijk zouden zijn geweest voor de mislukte “aanslag” op Erdogan in een hotel aan de kust. De president verklaarde zaterdagochtend dat dat hotel werd gebombardeerd nadat hij vertrokken was.

bron: Belga