Couppoging Turkije – “Regering moet druk uitoefenen op Turkije rond vervolging en schorsing magistraten”

Couppoging Turkije - "Regering moet druk uitoefenen op Turkije rond vervolging en schorsing magistraten"

De regering moet druk uitoefenen op de Turkse autoriteiten rond de vervolging en schorsing van duizenden magistraten in de nasleep van de mislukte staatsgreep van vrijdag. Dat schrijven de beroepsverenigingen Magistratuur en Maatschappij en Association syndicale des Magistrats in een brief, die gericht is aan premier Charles Michel, minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en minister van Justitie Koen Geens. De verenigingen kregen “verontrustend nieuws” van hun collega’s over de schorsing van 2.745 magistraten uit hun ambt. Daarnaast werd tegen bijna 200 van die magistraten een arrestatiebevel uitgevaardigd.
“De snelheid waarmee de lijst van geschorste magistraten en deze van aan te houden magistraten is opgesteld, doet vrezen voor vooropzette en arbitraire arrestaties”, aldus de verenigingen. “Deze schorsingen en arrestaties lijken te kaderen in de pogingen die het regime van president Erdogan al enkele maanden onderneemt om de rechterlijke macht te destabiliseren en te ‘zuiveren’.”
Beide verenigingen zijn lid van de koepelvereniging MEDEL (Magistrats Européens pour la Démocratie et les Libertés), die verschillende beroepsverenigingen van magistraten uit heel Europa, waaronder Turkije, verenigt, en “die met grote bezorgdheid de ontwikkelingen in Turkije volgt”.
“Wij verzoeken u met aandrang om tussen te komen bij de Turkse autoriteiten, maar ook bij de Raad van Europa en de Europese Unie, en hen de bezorgdheid van ons land mee te delen. Wij verzoeken u evenzeer om druk uit te oefenen op de Turkse autoriteiten om de integriteit en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te respecteren”, aldus de magistraten. Ze rekenen erop dat de ministers hun “diepe bezorgdheid voor de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht in Turkije” delen.

bron: Belga