Couppoging Turkije - "Oproerkraaiers juridisch zo hard mogelijk aanpakken"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Er heeft maandagavond in Limburg een provinciaal overleg plaatsgehad naar aanleiding van de straatprotesten die ontstaan waren na de poging tot staatsgreep in Turkije. Vooral in Beringen kwamen er drie opeenvolgende avonden honderden mensen op straat om hun steun voor Erdogan te betuigen en om hun ongenoegen te uiten over de Gülenisten. Zo werd het Vuslatgebouw op de Koolmijnlaan geviseerd. "Intussen hebben we een lijst opgesteld van die enkele amokmakers. We zijn bezig met hen te detecteren. We willen deze minderheid van oproerkraaiers juridisch zo hard mogelijk aanpakken", aldus de Beringse burgemeester Maurice Webers (sp.a).

Ook mensen uit onder meer Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder, Genk en Maasmechelen woonden het overleg bij, net als de betrokken politiezones, de federale politie, de gouverneur en het parket van Limburg. Bedoeling is om de onruststokers, als ze geïdentificeerd zijn, hetzij bestuurlijk hetzij gerechtelijk op te pakken, afhankelijk van wat hen ten laste kan gelegd worden.

De herrieschoppers zijn veelal van buiten Beringen afkomstig. De lijst van oproerkraaiers is samen met de andere gemeentes opgesteld. Vooral vrijdag- en zaterdagavond was het onrustig aan de Koolmijnlaan in Beringen, waar het gebouw van de vzw Vuslat gevestigd is. Enkele ramen van het pand sneuvelden en het gebouw werd beklad. Maandag raakte bekend dat tientallen personen, die Gülen gezind zijn, politiebescherming krijgen of ondergedoken leven.

Maurice Webers wil dat de hevige protesten in zijn gemeente stoppen. Gouverneur Herman Reynders deed ook een oproep aan de verantwoordelijken van de verschillende gemeenschappen om een goede communicatie met de mensen te blijven voeren. De Beringse burgemeester hoopt dat het maandagavond rustig blijft in zijn gemeente. Alle bevoegde diensten staan wel klaar indien er opnieuw mensen de straat optrekken.

bron: Belga