App laat je veilig inloggen op websites

20130507 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows a computer screen with the online tax declaration website Tax-on-Web on Tuesday 07 May 2013, in Brussels. BELGA PHOTO SISKA GREMMELPREZ

Vier banken en drie telecombedrijven willen dit jaar nog de Belgian Mobile ID lanceren, een app waarmee gebruikers zich veilig kunnen aanmelden op websites. Zo zullen onhandige tokens en kaartlezers overbodig worden.

Achter het idee zit het bedrijf Belgian Mobile Wallet. Om de app te kunnen lanceren, krijgt het bedrijf de hulp van de banken Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC en ING, en de telecomoperatoren Orange, Proximus en Telenet. “De banken brengen hun kennis van de klant in, terwijl de simkaart en het netwerk van de operatoren worden ingezet om de veiligheid verder te verhogen”, verklaart Jacques Godet van Belgian Mobile Wallet.

Zo hoopt het bedrijf een gebruiksvriendelijk alternatief te bieden voor de tokens en kaartlezers.

De nieuwe toepassing zal conform zijn aan nieuwe Europese regels (eIDAS), verzekert de CEO. “De klant zal steeds zijn toestemming moeten geven. Wie bepaalde gegevens niet wil delen, zal dat ook niet moeten doen.” Bovendien zal het mogelijk zijn een handtekening te zetten die juridisch gelijkwaardig is aan een klassieke krabbel op papier.

Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) reageert tevreden op het initiatief. Hij wil later dit jaar een wetgevend initiatief nemen dat moet toelaten dat de mobiele app ook toegang geeft tot overheidstoepassingen zoals Tax-on-web of MyPension. “Dit komt neer op het virtueel inbouwen van de identiteitskaart in je smartphone”, aldus De Croo.