Couppoging Turkije - VS raden burgers aan om niet naar Turkije te reizen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt burgers aan om alle reizen naar Turkije uit te stellen. Het deed dat ongeveer 24 uur na het begin van de mislukte couppoging door een deel van het Turkse leger, waarbij minstens 265 doden vielen. "In het licht van de couppoging van 15 juli en de nasleep ervan, raden we de Amerikaanse burgers aan om hun al hun reizen naar Turkije te herzien", klinkt het op de website van Buitenlandse Zaken, dat uitdrukkelijk aanraadt om reizen naar het zuidoosten van Turkije te vermijden.

Daarnaast verwijst het State Department naar de dreiging van terroristische groepen in het land. "Buitenlandse en Amerikaanse toeristen werden expliciet aangevallen door internationale en inheemse terroristische organisaties", aldus het ministerie, dat eerder de Amerikanen al opriep om publieke evenementen te mijden.

De Verenigde Staten hebben alle vluchten van en naar Turkije geannuleerd sinds de couppoging. Op Twitter roept het State Department de Amerikanen in Turkije nog op om hun luchtvaartmaatschappij te consulteren rond alternatieve routes naar de VS.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan beschuldigt zijn tegenstander Fethullah Gülen ervan achter de mislukte staatsgreep te zitten. Die laatste leeft in ballingschap in de Verenigde Staten, en de president heeft zijn uitlevering gevraagd aan Washington.

Gülen ontkent in de krant New York Times elke betrokkenheid, en suggereert dat Erdogan mogelijk zelf achter de coup zit. "Omdat ik gelovig ben, mag ik niemand beschuldigen zonder bewijzen. Sommige leiders organiseren echter valse zelfmoordaanslagen om hun macht te vergroten", zegt hij.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bevestigde eerder al dat de VS de uitlevering van Gülen zullen onderzoeken als Turkije bewijzen levert van zijn betrokkenheid. De minister verklaarde ook dat hij zijn Turkse collega Mevlut Cavusoglu gebeld heeft om zijn steun aan Turkije te bevestigen, en om te protesteren tegen de suggesties van minister van Werk Suleyman Soylu dat de Verenigde Staten mee achter de couppoging zouden zitten. "Die beschuldigingen zijn volledig fout, en zijn schadelijk voor onze bilaterale relaties", aldus Kerry.

Bron: Belga