Couppoging Turkije – Beweging van Gülen “veroordeelt elke gewapende interventie”

De beweging van Fethullah Gülen, gezworen vijand van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, heeft vrijdag “elke gewapende interventie in Turkije veroordeeld”. Dat doet hij terwijl een poging tot staatsgreep bezig is in zijn thuisland. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd onder meer naar Gülen gewezen als de man achter die staatsgreep. “Wij veroordelen elke gewapende interventie in de binnenlandse zaken van Turkije”, klonk het een communiqué van de Alliance for Shared Values. In zijn eerste reactie had Erdogan verwezen naar de betrokkenheid van de predikant Gülen bij de couppoging. In het communiqué zegt de Alliance dat Gülen en zijn aanhangers altijd “hun wil tot vrede en democratie getoond hebben. De gebeurtenissen in Turkije wijzigen snel en het zou onverantwoord zijn om daarover te speculeren. We blijven bekommerd om de veiligheid van de Turkse burgers en zij die zich nu in Turkije bevinden.” Commentaren van krachten trouw aan Erdogan over de Gülen-beweging noemde ze “zeer onverantwoordelijk”.
Gülen is een oud-bondgenoot van Erdogan en leeft sinds 1999 in het Amerikaanse Pennsylvania in een zelfgekozen ballingschap. Vandaar leidt hij een machtig netwerk van scholen, ngo’s en bedrijven onder de naam Hizmet (“dienst” in het Turks), dat wereldwijd opereert.
De verhouding tussen de vroegere bondgenoten raakte helemaal gebrouilleerd toen eind 2013 een corruptieschandaal naar boven kwam waarbij naasten van Erdogan betrokken waren. Erdogan beschuldigde de imam ervan een “parallelle staat” opgericht te hebben met als doel het regime te verwerpen, wat de gulenisten ontkennen. Als reactie op het corruptieschandaal begon Erdogan met een grootscheepse vervolging van vermeende aanhangers van Gülen bij politie en justitie.
Vanuit de oppositie kwamen er eerder ook al veroordelingen van de coup.

Bron: Belga