Tour trekt zich, na minuut stilte, gewoon op gang

Tour trekt zich

Ondanks de aanslag in Nice gaat de show in de Tour de France gewoon voort. Een tijdrit, van Bourg-Saint-Andéol naar La Caverne du Pont D’Arc, over 37,5 kilometer wacht het peloton in de dertiende proef van deze Tour de France. De koers vindt plaats, de publiciteitskaravaan zal in stilte de renners voorafgaan en een minuut stilte werd gehouden voor de start van de tijdrit. De beveiliging van de Tour werd ook aangescherpt. Na de knotsgekke etappe naar de Mont Ventoux, waar Froome even te voet stond, maar na afloop uiteindelijk geen tijd verloor en zijn gele trui mag behouden, staat vandaag een klimtijdrit in de Ardèche op het programma.

De tijdrit, relatief kort, 37,5 km, bevat onderweg twee klimmetjes, de Côte de Bourg-Saint-Andéol vlak na de start, van 6,9 kilometer, over gemiddeld 4,9 procent en een slothelling op het eind, 3,3 km aan 4,9%. Een tijdrit die op papier Froome beter moet liggen dan klimgeit Quintana die donderdag wel een beetje van zijn pluimen liet en op de Ventoux Froome, Porte en later ook Mollema en Bardet moest laten rijden.

De Colombiaan verliest dag na dag een beetje tijd op zijn rivaal voor het geel en zou na vandaag wel eens tegen een nog grotere afstand kunnen kijken. Anderzijds, de voorbije maanden heeft hij hard gewerkt en vooruitgang geboekt in deze discipline. Afwachten dus wat de verschillen zullen zijn aan de finish en of de klim naar de Ventoux nog in de benen zit.

Om 10u05 is met Sam Bennett de eerste tijdrijder gestart, de laatste is Froome om 16u39. De eerste Belg is Julien Vermote om 11u07.

bron: Belga